Alticom door de jaren heen

Ze stijgen ver boven het landschap uit, of je nu in het vlakke Noord-Holland of glooiende Limburg bent. De mediatorens van Alticom zijn een herkenningspunt door heel Nederland. En dat al 60 jaar. We blikken terug op 10 jaar Alticom en kijken vooruit.

Het is 2007 als Alticom (Alti van altitude en com van communicatie red.) geboren wordt. Dat jaar verkocht KPN de torens die zij in bezit hadden aan een Franse firma. Vijf mannen – Ines, Herman, Paul, Hans en Anne-Pieter – maakten de overstap van KPN naar de Franse firma, formeel pas in mei 2007. Al eerder, vanaf mei 2006, waren ze gedetacheerd bij NOVEC, die op last van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) optrad als tijdelijke beheerder van de torens. De zesde persoon, Ed, maakte de overstap naar Alticom eveneens in mei 2007.

Ze kwamen in diezelfde periode terecht in een ruimte in Meppel, een kamer in het kantoorgebouw van busbedrijf Connexxion. “Komend uit een Nederlands bedrijf, waar Nederlands werd gesproken en geschreven, moesten we opeens in het Frans en Engels werken. Dat was wel even wennen!” De verwachtingen waren hooggespannen: er was voor een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in de torens door de nieuwe eigenaar. Dat moest natuurlijk wel worden terugverdiend. Het avontuur begon.

Het eerste jaar

Het eerste jaar stond in het teken van de overdracht van de masten en torens van KPN naar Alticom, huurcontracten overnemen en nieuwe inkoopcontracten afsluiten. Geleidelijk kreeg alles een plek en liep alles op rolletjes. Het eerste jaar groeide Alticom met twee functies: een management assistente en een controller namen plaats in het pand. Vanaf 2009 groeide het bedrijf in een rap tempo, vooral ingegeven door de komst van datacenters en de noodzaak tot certificeringen. Het kantoor van Connexxion werd te klein en het team verhuisde naar Zwolle. Inmiddels bestaat het team uit 19 man die uit allerlei dorpen en steden komen.

Datacenters in de mediatorens

Van 2007 tot 2017 gingen de ontwikkelingen snel. Van oorsprong maken de mediatorens van Alticom het uitzenden van signalen voor televisie, radio en mobiele providers mogelijk. De torens zijn essentieel voor de draadloze netwerken van de Nederlandse mobiele telecomoperators. Maar de torens bevatten ook de perfecte bouwstenen voor moderne datacenters.

Na een jaar onderzoek en ontwerpen, werd eind 2008 het eerste datacenter geopend in Zwolle. Gebruikmakend van de voordelen van de torens: ze hebben een hoog vermogen aansluiting op het openbare net en beschikken over eigen noodstroomgeneratoren en een hoge graad van beveiliging. Het datacenter-ontwerp maakt gebruikt van nog een andere eigenschap: buitenlucht is altijd dichtbij. Het nieuwe datacenter maakte als eerste datacenter in Nederland gebruik van koeling met buitenlucht.

Zo gezegd, zo gedaan. En dus biedt Alticom sinds 2009 datacenter housing services inclusief hoogwaardige energievoorzieningen zoals noodstroom en no-break faciliteiten, uitstekende connectiviteit, hoge continuïteit en een hoge graad van beveiliging.

Dochterbedrijf Breedlink

Naast het gebruik van ruimte in de mast, op de bordessen en in de torens door netwerkaanbieders van omroep en telecom, is binnen dus plek voor datacenters. Talrijke bedrijven maken op dit moment gebruik van de datacenters van Alticom. Bovendien is Alticom gestart met dochterbedrijf Breedlink. Die biedt internet aan bedrijven die nog niet op glasvezelnetwerk zijn aangesloten. Een proef met dertig bedrijven in Lelystad is geslaagd en het bedrijf is van plan de dienst de komende jaren in heel Nederland te gaan aanbieden.

60 jaar ervaring met de torens, maakt dat Alticom goed kan inspringen op ontwikkelingen en veranderingen in regelgeving. Een ding zal altijd hetzelfde blijven: de continuïteit. Dat kan ook niet anders. Of het nu gaat om de dienstverlening als datacenter, de verspreiding van landelijke FM radio of de calamiteitenfunctie van de regionale omroepen. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij continu ‘in de lucht’ zijn.n

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl