News Roundup juli: 7-nanometerchips, uithuizigheid van datacenters en zonnekracht

Deze maand in de News Roundup: de uithuizigheid in datacenterland, nanometerchips zijn tegenwoordig kleiner dan een mensenhaar en de kracht van de zon – in duurzame en economische zin. Alticom houdt het datacenternieuws in de gaten en zet iedere maand nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de datacenterbranche voor u op een rijtje.

Toenemende uithuizigheid in datacenterland

alticom.newsroundupjuli.investerendatacentersOutsourcing is in trek waar het om datacenters gaat. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau BroadGroup. Inmiddels is bijna 40 procent van de complete Europese datacenterinfrastructuur geoutsourced. Verwacht wordt dat de vraag naar colocatie en cloud de komende jaren nog verder zal toenemen. Dit blijkt uit onderzoek van Frost & Sullivan naar de Europese Infrastructure-as-a-Service-markt. Het bureau voorspelt een groei van 40 procent in de komende vijf jaar. Belangrijke achtergrondinformatie van de groeiende behoefte aan outsourcing is de snelheid van de technische ontwikkelingen. Zo gaat datacenterland langzaam maar zeker steeds meer uithuizen van de eigen inhouse datacentercapaciteit.

Investeringen in eigen datacenters blijven hoog

De forse groei in de outsourcing van datacentercapaciteit leidt vooralsnog niet tot een scherpe daling van de investeringen in eigen datacenters. Dat blijkt uit onderzoek van 451 Research. Negen van de tien datacenteroperators in de VS en Europa verwachten voor het komende jaar een toename van hun uitgaven voor de inhouse capaciteit, aldus dit onderzoek. Gartner daarentegen voorziet voor de markt als geheel een lichte daling. Voor een groot deel komt dit door wijzigingen in de wisselkoersen en wordt het niet als trendbreuk aangemerkt. Interessant detail in het onderzoek van 451 Research is dat voor de meeste datacentermanagers 75 procent benutting van hun bestaande datacenter-footprint het moment van de waarheid is. Dan wordt besloten om tot consolidatie, uitbreiding of outsourcing (colocatie en cloud) over te gaan.

7-nanometerchips in de maak

alticom.newsroundupjuli.nanmeterIBM maakte op 8 juli 2015 bekend erin geslaagd te zijn computerchips te ontwikkelen waarvan de kleinste onderdelen 7 nanometer bedragen; oftewel 7 miljoenste millimeter of één veertienduizendste van een menselijke haar. Door deze doorbraak passen er vier keer meer transistoren op één chip, vergeleken met de modellen die nu op de markt zijn. Intel is uiteraard ook bezig met deze nieuwe stap, die volgt op de 14- en de 10-nanometer-technologie, maar dit bedrijf heeft nog geen aankondiging gedaan. Dat kan betekenen dat IBM de leiding in de race heeft overgenomen, maar het is ook mogelijk dat Intel zijn vorderingen nog even stil houdt. Het zal nog wel even duren voordat de nieuwe chip op de markt komt.

Draait straks alles om de zon?

Zonne-energieWaarom zouden we eigenlijk moeilijk doen met nieuwe technologieën, die erg complex zijn zoals kernfusie of kernenergie, als het ook allemaal duurzaam – en stukken goedkoper – met zonne-energie kan? Dat was de strekking van de presentaties tijdens de Intersolar Conferentie op 14 en 15 juli 2015 in San Francisco. Eicke Weber, directeur van het Fraunhofer-Institut voor Solaire Energiesystemen ISE in Freiburg rekende voor dat de kilowattuurprijs in zonnige landen op dit moment al op zo’n 5 dollarcent ligt. Als de opslagtechnieken nog verder verbeteren en grootschaliger worden toegepast, zal deze prijs nog verder kunnen dalen, zo stelt hij. “We kijken uit naar het moment dat we op 2 tot 4 cent per Kilowattuur zitten.” Ter vergelijking: de huidige kilowattuurprijs voor industriële verbruikers in Nederland ligt gemiddeld op 9,5 cent (en voor consumenten op 19,9 cent).

Tips om te zien, lezen en kijken:

Agendatip: HostingConEurope, 22 en 23 september 2015, Passenger Terminal Amsterdam.

Leestip: Waar moet je op letten als je een colocation-contract afsluit? De goede vragen netjes op een rijtje.

Kijktip: Een draagbaar mini-datacenter. Kost ongeveer 10 mille. Overal invliegbaar met een helikopter.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl