Natuurlijke koeling datacenters

Direct free air cooling: duurzaam en kostenbesparend

Servers moeten voortdurend gekoeld worden. Bij de meeste datacenters is sprake van een afgesloten luchtcirculatiesysteem. Koude lucht wordt langs de warme ICT apparatuur geleid en daarna gekoeld. Dat kost veel energie. Het energieverbruik voor de koeling is soms bijna even hoog als het energieverbruik voor de ICT. Dat betekent een lage datacenter efficiëntie. Alticom maakt gebruik van direct free air cooling.

Hoe werkt het?

Free air cooling zonder tekstVIERKANT

Bij direct free air cooling wordt voor het afkoelen van apparatuur koude lucht van buiten gebruikt. De aangezogen lucht wordt gefilterd, zo nodig bevochtigd en daarna langs de servers geleid. Het datacenter hoeft de opgewarmde lucht niet af te koelen, maar voert deze direct af naar buiten. Hierdoor bespaart Alticom tot 98% op kosten voor koeling.

Innovatief en robuust

Free air cooling is mogelijk dankzij het Nederlandse klimaat. Tot een buitentemperatuur van 27 graden is bijkoelen niet nodig. Op de dagen dat het wel warmer is (gemiddeld slechts 22 dagen per jaar), koelen we bij met mechanische koelapparatuur. Alticom is de eerste partij die direct free air cooling in Nederland toepast. Een innovatieve, maar robuuste en degelijke techniek. De techniek heeft zich in het buitenland al diverse keren bewezen. Naast direct free air cooling maken we op een aantal locaties gebruik van grondwaterkoeling.

  • De datacenter efficiëntie* in traditionele datacenters bedraagt tussen de 50 en 62%. Dat betekent dat 38 tot 50% van de energiekosten uit kosten voor de koeling bestaat.
  • De datacenter efficiëntie bij Alticom bedraagt dankzij free air cooling tussen de 83 en 91%. Slechts 9 tot 17% van de energiekosten bestaat dus uit kosten voor de koeling.

* De datacenter efficiëntie (DCiE) geeft een relatief getal dat de verhouding weergeeft tussen energieverbruik voor de IT apparatuur en het totale energieverbruik van het datacentrum (IT en koelapparatuur).

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl