De Berekening: Hoe te besparen op kosten voor data-opslag?

In De Berekening duiken de verslaggevers in de wereld van datacenters. Hoeveel kost het om data op te slaan? Datacenters hebben immers enorm veel energie nodig om te kunnen draaien en dat brengt hoge kosten met zich mee. Het grootste gedeelte van die kostenpost bestaat uit koeling van de apparatuur. Een mogelijkheid tot besparen hierop is direct free air cooling. Maar wat is nu concreet het voordeel van direct free air cooling boven mechanische koeling? Wiskundige Jan Haarsma laat er een formule op los.

Direct free air cooling – natuurlijke koeling datacenters

Direct free air cooling is een natuurlijke manier van koelen. Bij direct free air cooling wordt de apparatuur afgekoeld met koude lucht van buiten. De aangezogen lucht wordt gefilterd, zo nodig bevochtigd en daarna langs de servers geleid. Het datacenter hoeft de opgewarmde lucht niet af te koelen, maar voert deze direct af naar buiten.

‘Meer voor hetzelfde geld’

Hierdoor bespaart Alticom tot 98% op kosten voor koeling in haar datacenters. En koeling bestaat vervolgens voor ongeveer 50% op de totale kosten van de energierekening. Er is dus een grote slag te slaan op het besparen van koelkosten. Groen kan dus echt goedkoper! Daarover vertelt ook Mark van Liempt van cloud- en outsourcing specialist PeopleWare. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de klanten van Peopleware is een groene koelingstechniek zoals free air cooling interessant. Vanwege milieu-overwegingen én kostenreductie. “Wij kunnen nu voor hetzelfde geld, toch voldoen aan de eisen op het gebied van milieu en veiligheid.”

Innovatieve techniek

Direct free air cooling is mogelijk dankzij het Nederlandse klimaat. Tot een buitentemperatuur van 27 graden is bijkoelen namelijk helemaal niet nodig. En als het wel warmer is – gemiddeld slechts 22 dagen per jaar – koelen we bij met mechanische koelapparatuur. Alticom is de eerste partij die direct free air cooling in Nederland toepaste. Een innovatieve, maar robuuste en degelijke techniek. De techniek heeft zich in het buitenland al diverse keren bewezen. Naast direct free air cooling maken we op een aantal locaties gebruik van grondwaterkoeling. 

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl