Direct free air cooling op 1 in lijst best beschikbare koeltechnieken

In het decembernummer van het vakblad DatacenterWorks is een artikel verschenen over energiebesparing door slim koelen. In het artikel wordt gerefereerd aan een onderzoek van CE Delft waaruit blijkt dat direct free air cooling – ook wel directe vrije luchtkoeling genoemd – op nummer 1 staat in de lijst van best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes.

KoelenHet onderzoek dat in het artikel terugkomt, is getiteld ‘Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes’ en is uitgevoerd door CE Delft, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken.

Het onderzoek gaat in op het type serverruimte, de manier van koelen en het energieverbruik. Ook wordt gekeken naar de vraag op welke wijze een computerruimte efficiënter gekoeld kan worden.

Het energieverbruik van de ICT-ruimte bij bedrijven is relatief onzichtbaar, zo stellen de onderzoekers. Volgens hen zijn er sterke aanwijzingen dat er nog veel energiebesparing mogelijk is door energie-efficiënte koeltechnieken toe te passen.

In het onderzoek is een lijst van best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes opgenomen. Nummer één op die lijst is directe vrije luchtkoeling. Ofwel: direct free air cooling, het koelingssysteem dat Alticom ook gebruikt.

Bij directe vrije luchtkoeling wordt voor het afkoelen van apparatuur koude lucht van buiten gebruikt. De aangezogen lucht wordt gefilterd, zo nodig bevochtigd en daarna langs de servers geleid. Het datacenter hoeft de opgewarmde lucht niet af te koelen, maar voert deze direct af naar buiten. Naast dat dit heel veel energie bespaart, kunnen klanten hierdoor ook nog eens tot 50% op de energierekening besparen!

Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van het vakblad Datacenterworks. Bekijk de PDF en blader naar pagina 8 voor het artikel ‘Energiebesparing door slim koelen’.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl