Factchecker onderzoekt: ‘Calamiteitenfunctie mediatoren biedt zekerheid voor continuïteit dataverkeer’

FactcheckerDe mediatorens van Alticom zijn door de overheid aangewezen als officiële calamiteitenzenders in geval van grote rampen. Deze unieke calamiteitenfunctie maakt ook dat uitval van onze datacenters tot het uiterste minimum is beperkt. Dat claimen wij. Maar klopt dat ook en hoe uniek is dit? Alticom heeft de ‘Factchecker’ ingeschakeld om deze claim te onderzoeken. Journalist Friso Schotanus toetst het waarheidsgehalte van de stelling….

‘Als in Nederland het licht uitgaat, blijven de datacenters van Alticom gewoon draaien’

“Rijdend door Nederland kun je ze haast niet missen: de 24 mediatorens en zendmasten die de radio- en televisie-uitzendingen mogelijk maken. Beroemd zijn vooral de torens bij Lopik en Smilde. De torens zijn eigendom van Alticom, die ze sinds de ontmanteling van analoge televisie aanbiedt als datacenters. De torens worden nog wel gebruikt voor digitale televisie en FM radio. En door de regionale omroepzenders, die door de overheid zijn aangewezen als de officiële calamiteitenzenders in geval van grote rampen. Deze unieke calamiteitenfunctie grijpt Alticom aan om hard te maken dat uitval bij hen tot het minimum is beperkt: ‘Wij waarborgen de continuïteit van uw dataverkeer’. Maar hoe waarheidsgetrouw en uniek is die claim?

Een goed voorbeeld van de calamiteitenfunctie van regionale omroepen is de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. RTV Oost zorgde er op optimale wijze voor dat de inwoners van de regio op de hoogte waren van het laatste nieuws en zou – indien nodig – de lokale bevolking kunnen waarschuwen voor nieuw gevaar. De mediatorens van Alticom zijn ervoor om te zorgen dat dit soort uitzendingen te allen tijde mogelijk zijn, ook al wordt ons land geteisterd door overstromingen of explosies. Wie zo’n door de overheid toegewezen spilfunctie krijgt toebedeeld, moet wel een streepje voor hebben op andere datacenters in Nederland, zou je denken. Bij Alticom zelf vinden ze in elk geval van wel.

Om de waarheid te achterhalen, eerst een antwoord op de basale vraag: wat doet een datacenter eigenlijk? Het is de plek voor ICT-apparatuur, zoals servers, die het functioneren van grote bedrijven, onderzoeksinstituten of universiteiten mogelijk maken. Ze functioneren ook als internetknooppunten. Nederland blijkt een bijzonder populair land om een datacenter te plaatsen. Dat is mede te danken aan de aanwezigheid van AMS-IX, wat staat voor Amsterdam Internet Exchange. Het is qua aantal aangesloten partijen en hoeveelheid verkeer het op één na grootste internetknooppunt ter wereld. Het feit dat je in Nederland lekker makkelijk kunt graven (om nieuwe kabels in de grond te leggen) en het feit dat je daarvoor niet bij 20 verschillende partijen hoeft aan te kloppen voor vergunningen – zoals in sommige andere landen – scheelt ook. Niet voor niets bouwen grote jongens als Apple en Microsoft hier een datacenter.

Beveiligingseisen

Maar het ene datacenter is het andere niet. Plaats een paar serverkasten in een schuur en je hebt er een. Maar of je daar als bedrijf nou je dataverkeer aan wilt toevertrouwen is natuurlijk maar de vraag. Om een betrouwbaar datacenter te definiëren wordt de term ‘redundantie’ gebruikt. Dat betekent dat alle voorzieningen dubbel aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat servers te allen tijde beschikbaar zijn. Denk hierbij aan de stroomvoorziening (door middel van een noodstroomvoeding), airconditioning en de netwerkverbindingen.

En dan is er nog de beveiliging. Je wilt natuurlijk niet dat wildvreemden in het hart van je IT-verkeer rondneuzen om te zien waar je mee bezig bent, of erger nog, dat ze de boel vernielen. Rik Sanders van Computable, het platform voor ict-professionals, legt uit dat de beveiligingseisen onder een officiële ISO-norm vallen, nummer 27001 om precies te zijn. Een beetje datacenter voldoet aan deze eisen voor informatiebeveiliging.

Maar het belangrijkste is de TIER-classificering. Deze internationale norm is afkomstig van het Amerikaanse Uptime Institute, een kennisplatform dat onderzoek doet en protocollen opstelt op het gebied van datacenters. De schaal loopt van 1 tot 4 voor de betrouwbaarste datacenters, gebaseerd op de aanwezigheid van ‘redundante componenten’, de eerdere genoemde back-up-eisen dus.

Rode telefoon

Nu terug naar Alticom. Het bedrijf schrijft dat ‘de locaties beschikken over alle faciliteiten die de beschikbaarheid van elektriciteit en verbindingen garanderen: zo zijn alle locaties via meerdere glasvezelkabels verbonden met andere locaties en zijn er diverse onafhankelijke aanbieders van verbindingen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om straalverbindingen te realiseren.’

Maar zo uniek is dat niet, stelt Arnout Veenman van Xcat.nl, strategisch adviseur op het gebied van datacenters. ‘Het is natuurlijk prettig dat de centra zich hoog boven de grond bevinden, dan heb je natuurlijk nooit last van overstromingen. Ook zijn de masten zo ingericht dat het makkelijk is om zendapparatuur te plaatsen en zijn straalverbindingen makkelijk te leggen. De masten (waarvan de oudste dateert van 1961) vertegenwoordigen ook een bepaalde historische waarde: vroeger stond in elke mast een rode telefoon waarmee je in geval van échte nood met de minister-president kon telefoneren. Maar dat is natuurlijk een symbolische waarde. Qua noodstroomvoorzieningen voldoet elk fatsoenlijk datacenter wel aan de eisen.’

Diesel

Stroomuitval is natuurlijk de grootste bedreiging voor elk datacenter, vandaar dat deze veelal zijn voorzien van een UPS (Uninterruptible Power Supply)-systeem en dieselgeneratoren. Op deze manier blijft de stroomvoorziening in tact; de tijd die overbrugd moet worden voordat de dieselgeneratoren draaien, wordt ondervangen door accu’s. Zo ook in het geval van Alticom. Wat de mediatorens van Alticom wél uniek maakt, is de enorme capaciteit van de geïnstalleerde dieselgeneratoren. Rein Simonse van het Omroep Zender Museum en kenner van de mediatorens, meldt dat de tanks ‘een paar duizend liter’ diesel kunnen bevatten. Op die manier kan de aggregator twee weken blijven draaien, zonder bijvullen.

De meeste andere datacenters komen daarbij niet in de buurt. In veel gevallen is men trots op een brandstofvoorraad voor 48 uur. Maar die voorraad kan natuurlijk worden aangevuld. Of zoals Fred Homberg, naamgever van het bedrijf dat het onderhoud verzorgt van de noodstroomvoorzieningen, het stelt: “Dan bel je gewoon de dieselboer”. Alleen wanneer de toevoer van diesel zou stokken, hebben deze datacenters een probleem. Maar dan moet er wel sprake zijn van een zeer uitzonderlijke rampsituatie beaamt Homberg, of een oorlog.

Eindoordeel

Het is dus zo dat de datacenters van Alticom zullen blijven draaien als zich een calamiteit voordoet. Dat de overheid vertrouwt op de masten van Alticom moet ook bedrijven vertrouwen geven. Ook behoort Alticom qua kwaliteitseisen tot de besten, omdat het ontwerp van het datacenter voldoet aan de eisen van de één na hoogste schaal van de TIER-classificering: nummer III. Maar ook andere datacenters die aan de normeringen voldoen, zullen gewoon blijven draaien bij calamiteiten. Pas wanneer dieseltoevoer in Nederland niet meer mogelijk is, houdt Alticom het waarschijnlijk langer vol dan veel concurrenten. Het maakt de claim dat de betrouwbaarheid van de datacentra in de zendmasten uniek is, deels waar. Dat het bedrijf zich ‘op veilige hoogte’ bevindt en bovendien duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, is daarentegen wél een onmiskenbare en unieke meerwaarde.”

Eindoordeel: DEELS WAAR


REACTIE VAN ALTICOM
Door Robin Verlangen (Marketing en Sales Director)

“Alhoewel het eindoordeel wellicht anders doet vermoeden, zijn we dik tevreden met dit positief kritische verhaal van de Factchecker. Hiermee wordt bevestigd dat de calamiteitenfunctie van Alticom uniek is en dat onze noodstroomvoorzieningen meer dan voldoende zijn ingericht op calamiteiten. Maar uiteraard begrijpen we ook dat er meer datacenters in Nederland zijn die hun noodstroom op orde hebben.

Wel maak ik nog graag een aantal kanttekeningen. Immers, niet alleen de noodstroomvoorzieningen zijn van invloed op de continuïteit die Alticom Datacenters biedt. Ook de meerwaarde van de extra mogelijkheid van straalverbindingen (hogere zekerheid: bij graafwerkzaamheden kunnen glasvezelkabel geraakt worden) en het hebben van een landelijk netwerk van 24 torens (en dus co-locaties) dragen bij aan het continuïteitsaspect. Dat geldt trouwens ook voor onze toren in IJsselstein die als enige datacenter in Nederland ligt op de grens van twee gescheiden stroomringen en daarmee nóg meer zekerheid biedt op het vlak van noodstroomvoorzieningen op het vlak van noodstroomvoorzieningen.”

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl