Factchecker onderzoekt: ‘Datacenter van Alticom altijd binnen een straal van 30 km’

Factchecker_Alticom Datacenters_Uw datacenter binnen een straal van 30kmDe datacenters in de mediatorens van Alticom staan altijd binnen een straal van 30 km. Althans, dat claimen wij. Alticom heeft de Factchecker ingeschakeld om deze uitspraak op waarheid te toetsen. Hoe is het zo ontstaan dat de datacenters in de torens van Alticom op die afstand van elkaar staan? En waarom is het belangrijk dat een datacenter überhaupt dichtbij de klant staat? Journalist Anne van de Berg onderzoekt het aan de hand van de stelling:

‘Altijd dichtbij, uw datacenter binnen een straal van 30 km’

De hoeveelheid data die bedrijven en consumenten per jaar verzamelen groeit in het afgelopen decennium exponentieel. Slechts 42 procent van de wereldpopulatie zorgt ervoor dat tegen 2020 44 zettabytes (21 nullen) aan data verzameld zal zijn. Deze gegevens worden opgeslagen in ongeveer 8,6 miljoen datacenters. Ook Alticom speelt een rol in de opslag van gegevens door de datacenters die ze beheren.

De geschiedenis van de datacenters

De datacenters van Alticom staan in 24 mediatorens, die van oorsprong net na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd voor het faciliteren van televisie en radio. Aangezien het aantal aansluitingen en het aanbod nog minimaal was, kon heel Nederland bediend worden met slechts vijf locaties, namelijk Goes, Lopik, Roermond, Markelo en Hoogersmilde.

Vraag en aanbod zijn explosief gestegen. In 1985 had bijna elk huishouden een kleurentelevisie om naar niet drie, maar acht kanalen te kijken. Er werden door de jaren heen meer torens gebouwd om zendtijd te garanderen. Tegen de eeuwwisseling werden straal- en gsm-verbindingen toegevoegd. Nu stelt Alticom de ruimte dus ook beschikbaar voor datacenters.

Datacenter in de buurt

Door de 24 mediatorens van Alticom op een kaart te plaatsen en hier zones van 30 kilometer omheen te tekenen, wordt direct zichtbaar of de geclaimde afstand gehaald wordt. Te zien is dat de mediatorens van Alticom niet precies dertig kilometer uit elkaar staan (zie afbeelding). De afstand tussen de torens is vooral in het westen en ook in het zuiden van Nederland aanzienlijk kleiner. In het noorden en oosten van het land overlappen de zones steeds minder. In Noord-Friesland, Noord-Groningen en op de Wadden-eilanden, staan de torens verder uit elkaar. De maximale afstand is daar 80 kilometer.

Factchecker_Alticom Datacenters_Uw datacenter binnen een straal van 30kmMaar dat leidt tot de vraag: hoe belangrijk is het eigenlijk dat een datacenter dichtbij staat? In hoeverre is die dertigkilometerzone van belang? Is er een verschil tussen het soort verbinding dat je legt tussen je bedrijf en de dataserver? Het lijkt weinig, dertig kilometer, maar hoe worden die kilometers vertaald in datacenterland? Volgens zelfstandig dataserververhuizer Robert Lukkenaer is het lastig om een eenduidig antwoord te geven.

Doeleinden van het datacenter

De moeilijkheid zit vooral in waar de klant de server voor gebruikt en welke afstand er zit tussen de verschillende applicaties en servers. “Intern kunnen bedrijven veel last hebben als databases ver uit elkaar vandaan staan. Sommige bedrijfsoplossingen vragen erom dat er duizend keer per seconde data wordt uitgewisseld tussen het systeem en de database. Als elk berichtje er vijftien milliseconde over doet, dan ben je lang bezig”, vertelt Lukkenaer.

Dat geldt ook voor communicatie naar buiten. Lukkenaer: “Als er dertig kilometer zit tussen de database en de webserver, dan loop je het risico dat een website erg traag wordt. Als je daarentegen data wilt opslaan waar je niet perse elke dag bij hoeft, zoals een offline archief, dan maakt het minder uit op welke afstand de server staat.” De vraag is dus: waar ga je het datacenter voor gebruiken, welke toepassingen moeten met elkaar communiceren en hoe vaak?

Verbinding bedrijf en datacenter

De manier waarop de servers uit de datacenters verbonden zijn met de applicaties binnen het bedrijf – bijvoorbeeld door middel van een glasvezelverbinding – is ook van belang bij de invloed van afstand op prestatie. Dat een afstand hemelsbreed dertig kilometer is, wil niet zeggen dat de glasvezelkabel dezelfde afstand kan afleggen. Het kan voorkomen dat een kabel zo’n omweg moet maken, dat het de honderd kilometer aantikt. Dat zorgt voor veel vertraging op de verbinding. Ook wordt de verbinding kwetsbaarder door switches, versterkers, maar ook door werk in de grond en ongedierte.

Alticom biedt naast glasvezel echter ook straalverbindingen, waarover één gigabyte aan data kan worden verstuurd. Deze verbinding kan worden gelegd als er tussen het bedrijf en de toren geen grote gebouwen of andere obstakels staan. Met andere woorden: als er een clear line of sight is. “Alleen”, vertelt Robert, “is één GB niet zoveel. Dat kan een nadeel zijn.” Daar komt weer de vraag op: waar wordt het datacenter voor gebruikt? Als de bandbreedtebehoefte onder de één GB blijkt en de applicaties bestand zijn tegen de vertraging (ook wel latency genoemd), dan kan de straalverbinding een uitgelezen kans bieden.

Eindoordeel

De claim ‘Altijd dichtbij, uw datacenter altijd binnen een straal van 30 km’ kan grotendeels worden bevestigd. In grote delen van Nederland staan de mediatorens dichter op elkaar dan de straal van dertig kilometer. Alleen in het noorden en oosten van het land vallen sommige gebieden buiten het bereik van de straal van dertig kilometer.

De vraag is of het erg is dat sommige gebieden wat verder van de mediatoren af liggen. Het ligt er immers maar net aan waar een bedrijf het datacenter voor gaat inzetten. Wil een bedrijf een bulk data opslaan om slechts enkele keren op te halen of aan te vullen, dan kan dat prima op een grotere afstand dan dertig kilometer.

Daar komt bij dat de meeste mediatorens op een veel kortere afstand van elkaar vandaan staan. “Als een bedrijf in een straal van zes kilometer van een toren staat, dan kan zelfs een hybride oplossing worden toegepast”, licht Lukkenaer toe. Daarbij staan de servers deels lokaal en deels in het datacenter zonder dat er veel vertraging ontstaat. Hoewel de claim dus grotendeels bevestigd kan worden, hangt het belang van de afstand altijd af van de behoeften van de klant van Alticom.

Eindoordeel: DEELS WAAR


 

REACTIE VAN ALTICOM
Door Robin Verlangen (Marketing en Sales Director)

“Hier valt niet zo veel tegen in te brengen. De toepassing van de data (en het belang ervan voor een organisatie) is inderdaad grotendeels bepalend voor de gewenste snelheid (of toegestane vertraging) en zekerheid. Ons netwerk aan torens biedt natuurlijk tal van mogelijkheden om optimaal in te spelen op de diverse behoeftes qua snelheid en zekerheid. Sowieso hebben we vrijwel altijd een plek dichtbij de klant. En kunnen we – afhankelijk van de gewenste zekerheid – meerdere torens op meerdere locaties inzetten én met meerdere verbindingstechnieken. Ons netwerk van 24 torens brengt ons dus dichtbij de klant en biedt een ideale structuur voor bijvoorbeeld een twin datacenter-oplossing.

Wat betreft straalverbindingen is het hebben van een ‘zicht-verbinding’ inderdaad van belang. De torens (en de hoogte ervan) bieden in ons relatief vlakke landje daar veel voordeel bij. En met de hoge zekerheid van de verbinding (er is immers geen graafrisico!), de lage kosten en de techniek die steeds verder gaat, is de straalverbinding een interessant alternatief voor breedbandverbindingen via glasvezel. De in het artikel genoemde bandbreedte is de laatste tijd alweer opgelopen (overigens is een dedicated 1 Gig-verbinding al ruimschoots voldoende voor de meeste kantoren en bedrijven). Enkele klanten van ons werken momenteel al wel met apparatuur die een bandbreedte van 1,4 Gig haalt en inmiddels circuleren ook al de eerste specificaties van de volgende generatie die 2 Gig haalt. Kortom, ontwikkelingen staan op dit gebied niet stil. Sterker nog, ze zijn volop in beweging.”

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl