‘Duurzaam denken begint bij een gedeelde visie’

Donderdag 15 januari 2015 vond in Den Haag een bijeenkomst plaats over het gebruik van groene stroom in datacenters. De meeting werd georganiseerd door Hivos en Green IT Amsterdam met als doel een brug te slaan tussen energieleveranciers en datacenteraanbieders. Robin Verlangen van Alticom was een van de sprekers.

Groene stroom - Alticom DatacentersOntwikkelingsorganisatie Hivos zet zich in om klimaatverandering tegen te gaan, onder meer door CO2-uitstoot te verminderen. Iets waar koepelorganisatie Green IT Amsterdam zich ook mee bezighoudt. Aangezien het energieverbruik in de ICT-sector de komende jaren alleen maar zal toenemen, en datacenters een groot onderdeel zijn van die sector, zal het gebruik van groene stroom door datacenters van groot effect zijn op het milieu.

Groei CO2-uitstoot

De aftrap van de bijeenkomst aan de Prinsessegracht in Den Haag werd verzorgd door Marieke Kragten van Hivos. Zij schetste een wat somber toekomstbeeld door de gevolgen van klimaatverandering. Grootste oorzaak daarvoor? Energieverbruik. Door een toenemende vraag naar datacenterdiensten wordt een groei van 60% aan CO2-uitstoot verwacht tot aan 2017. De oplossing volgens Hivos? Groene stroom.

Maar het probleem in de markt rondom groene stroom, is dat het moeilijk te controleren is wat echt groen is en wat niet. Groene stroom is in feite niet anders dan grijze stroom, omdat alle stroom door één stroomnet gaat. Of de stroom waar de klant voor betaalt toch van een groene leverancier komt, is te controleren aan de hand van verkregen certificaten. Helaas is er veel handel in certificaten (Garanties van Oorsprong, GvO’s), waardoor grijze stroom vaak als groen verkocht wordt.

Hoewel er veel groenestroomproducten op de markt zijn, zijn veel datacenters daar niet van op de hoogte. Energieleveranciers Nuon, Eneco en Pure Energie gaven tijdens deze bijeenkomst toelichting over hun groenste producten. De groene energiebronnen water, zon en biomassa kwamen aan bod, met verschillende mogelijkheden voor klanten. Zoals het zelf investeren in eigen opwekking door de aanschaf van zonnepanelen, Garanties van Oorsprong van windenergieprojecten uit Nederland of certificaten van specifieke windmolenparken.

Groene stroom duurder?

De hogere prijs van groene stroom kan ook meespelen in de keuze om niet voor groen te gaan. Maar volgens Robin Verlangen, Director Marketing & Sales, is dat geen goed argument. “Groene stroom mag dan duurder lijken in aanschaf, uiteindelijk levert het je meer op. De rol van datacenters zal de komende jaren alleen maar groter worden en wij zijn ons bewust van die rol. Kiezen voor groene stroom is kiezen voor verduurzaming. Duurzaam denken begint bij een gedeelde visie, vanuit het management door het hele bedrijf heen.”

Sinds januari 2014 koopt Alticom 100% windenergie van e.On in. Daarnaast speelt Alticom ook in op de verduurzaming door de gebruikte koeltechniek direct free air cooling, onlangs door vakblad DatacenterWorks nog aangewezen als de best beschikbare techniek voor koeling van serverruimtes.

“We willen de komende jaren blijven innoveren en zoeken naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast staan we altijd open voor nieuwe, efficiëntere technieken wat betreft het gebruik van direct free air cooling. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig om warmte van de servers te hergebruiken”, aldus Robin Verlangen.

Na de bijeenkomst sprak Alticom met Marieke Kragten, projectleider 100% Groene ICT bij Hivos. Zij vertelt meer over de missie van Hivos op gebied van groene stroom en over hoe veel andere datacenters het beter zouden kunnen doen.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl