GIBO Groep kiest voor groen datacenter

GIBO Groep (tegenwoordig Flynth) heeft met de uitwijk naar een tweede datacentrum in de Alticom toren te IJsselstein invulling gegeven aan haar doelstelling om de continuïteit van de ICT te waarborgen.

Eric van Homoed, van Flynth (voorheen GIBO Groep, Accountants en Adviseurs ) over Alticom Datacenters: “Dat duurzaam en duurder niet hand in hand hoeven te gaan, blijkt wel uit onze keuze voor een tweede datacenter bij Alticom. Kiezen voor lage operationele kosten blijkt in dit geval ook kiezen voor één van de groenste datacenters van Nederland.”

Een groene keuze

Flynth heeft gebruik gemaakt van een zogenoemd ’twin datacenter concept’. Hierbij wordt de ICT infrastructuur verdeeld over twee locaties, waardoor de continuïteit van de diensten niet meer afhankelijk is van één locatie. De realisatie van dit concept is gedaan door Insign.it voor de ICT- omgeving en Alticom voor het leveren van de datacenter ruimte. Door het unieke groene koelconcept, heeft GIBO Groep hiermee één van de meest groene datacenters in gebruik.

Twin datacenter

Bij een twin datacenter is het belangrijk dat de ‘spiegellocatie’ fysiek gescheiden is van de primaire locatie. Hierdoor wordt de kans op ICT uitval als gevolg van bijvoorbeeld een spanningsonderbreking, koelingproblemen en/of verstoring van de glasvezel route, enorm verkleind. De afstand tussen beide locaties is echter niet onbeperkt. Dit in verband met vertraging veroorzaakt door de afstand van de glasvezelroutes en de toenemende kosten. Voor de GIBO Groep bleek de toren in IJsselstein de ideale spiegellocatie voor haar al bestaande datacenter in Nieuwegein.

Regionale datacenters

Alticom speelt met het datacenter aanbod in op de toenemende vraag naar regionale groene dataruimtes, hierbij maximaal gebruik makend van de al bestaande infrastructuur en de continuïteit van de voorzieningen zoals energie, koeling en toegang, die grotendeels redundant zijn uitgevoerd.

Alticom’s ‘free-air’ koelconcept

Alticom werkt met een concept waardoor er op afroep binnen drie maanden, op elk van de 24 locaties een dataruimte opgeleverd kan worden. Hierdoor is het mogelijk om eventuele klantspecifieke eisen tijdens de realisatie mee te nemen. Alticom heeft bij de ontwikkeling van het groene datacenter concept gekeken naar de al aanwezige infrastructuur, kennis en ervaring en vereisten voor een modern datacenter. Tijdens deze ontwikkelingsfase bleek dat er veel te besparen is op het gebied van het koelen van de ICT-infrastructuur. Veel van de bestaande datacenter aanbieders werken nog op basis van oude inzichten en specificaties ten aanzien van ruimte condities. Het effect is dat er veel energie verspild wordt.

Grafiek 1 weerspiegelt de energie verdeling in een algemeen datacenter.


Alticom heeft gezocht naar een innovatieve oplossing en deze gevonden in het ‘free air’ koelconcept. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde koude en warme gang in combinatie met direct vrije koeling, resulterend in een energie verdeling zoals in grafiek 2 is weergegeven.

Alticom was met dit concept een jaar geleden de eerste datacenter aanbieder die op dergelijke wijze de dataruimte koelde. Omdat dit enorm scheelt in de belasting van het milieu in de vorm van energie gebruik en daarmee dus ook in de portemonnee zijn er nu, ruim een jaar later, meerdere grootschalige initiatieven van derden die op dezelfde wijze werken.

100% groen

Om te laten zien dat het Alticom menens is, is 100% van het elektriciteitsverbruik (19,5 GWh +/- 5.500 huishoudens) groen ingekocht en is de elektriciteit per 1 januari 2010 afkomstig van de biomassacentrale te Moerdijk: www.bmcmoerdijk.nl

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl