Glasvezel en/of straalverbinding? De eigenschappen op een rij

Alticom_straalverbinding_VS_glasvezel_WEBVerreweg de meeste datacenters zijn voor datatransport ontsloten via glasvezel. Zo ook Alticom. Maar dankzij de grote hoogte van de mediatorens, kunt u bij Alticom ook kiezen voor een straalverbinding* tussen uw kantoorpand en het datacenter in de toren. Kiest u voor glasvezel of voor een straalverbinding? We zetten de eigenschappen van beide opties voor u op een rij, zodat u een weloverwogen, slimme keuze kunt maken.

Betrouwbaarheid

Uiteraard wilt u een stabiele, ononderbroken verbinding voor uw datatransport. Glasvezel is hiervoor uitstekend geschikt. Ook straalverbindingen zijn bijzonder betrouwbaar. Waren vroeger regen en sneeuwval van invloed op de kwaliteit van de verbinding, met de huidige stand der techniek is dit niet meer aan de orde. We kunnen zelfs stellen dat straalverbindingen betrouwbaarder zijn dan glasvezel, gezien de kwetsbaarheid van glasvezel bij graafwerkzaamheden.

Glasvezel:   ++
Straalverbinding:  ++

Doorlooptijd aanleg

Het aanleggen van een point-to-point dark fiber neemt gemiddeld 16 tot 20 weken in beslag. De aanleg van een straalverbinding vraagt gemiddeld 2 tot 3 weken.
NB: Voor de aanleg van een straalverbinding is geen bouwvergunning nodig. In sommige gevallen wel een vergunning bij Agentschap Telecom.

Glasvezel:   +
Straalverbinding ++

Datasnelheid

Gezien de rechtstreekse zichtverbinding ligt de datasnelheid bij straalverbindingen hoger dan bij glasvezel. Een straalverbinding heeft een lagere latency (minder vertraging). Bij glasvezel zijn daarentegen weer hogere bandbreedtes te behalen.

Glasvezel:   +
Straalverbinding ++

Hoeveelheid dataverkeer

De capaciteit van glasvezel is hoger dan die van straalverbindingen. De hoeveelheid dataverkeer over glasvezel is namelijk variabel. Straalverbindingen kennen een capaciteit tot 1 gigabit, wat voor de meeste bedrijven overigens wel ruimschoots voldoende is.

Glasvezel:   ++
Straalverbinding: +

Kosten

De aanlegkosten voor glasvezel en straalverbinding zijn afhankelijk van uw locatie en de afstand tot het datacenter in de mediatoren. Om de eenmalige aansluitkosten van een straalverbinding te bepalen, is altijd een site-survey noodzakelijk.

In de meeste gevallen zijn de aansluitkosten en terugkerende kosten voor een straalverbinding lager dan bij een dark fiber verbinding. We rekenen de aanleg- en maandelijkse kosten graag voor u uit.

Glasvezel:  +
Straalverbinding: ++

Uptime

Diverse glasvezelpartijen geven een uptime (SLA) af van 99,8. Met een enkelvoudige straalverbinding kunnen wij een uptime van 99,998 realiseren. Er zijn ook klanten die kiezen voor zowel glasvezel als straalverbinding. Door gebruik te maken van beide opties, kan Alticom een uptime garantie bieden van 99,999%. Meer weten over de ervaringen van bedrijven met redundante verbinding? Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanager.

Glasvezel:  +
Straalverbinding: ++
Redundant:  +++

Een straalverbinding, ook wel ethernet over radio genoemd, is een vaste verbinding tussen twee punten die gebruik maakt van radiogolven. Naast een antenne op de Alticom mediatoren, wordt er een antenne bevestigd aan uw bedrijfspand (of aan een mast bij het gebouw). De antennes worden op elkaar gericht. Vaste verbindingen zijn geschikt voor het overbruggen van afstanden tot enkele tientallen kilometers.

Reacties

 1. Voor één van onze klanten in het gebied Waalhaven zijn wij op zoek naar een alternatief voor glasvezel.

  Kan Alticom hier internet leveren? Zo ja, welke diensten tegen welke voorwaarden en eenmalige/maandelijkse kosten?

  In afwachting van uw reactie,
  Daniel Paans

  • http://beheerder zegt

   Beste Daniel,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb je bericht doorgezet naar mijn collega Arjen Sinnema. Hij levert (namens ons dochterbedrijf Breedlink) straalverbindingen en zal reageren op je bericht.
   Groeten,
   Jacqueline van Dijk

 2. http://Floris%20de%20Kruijff zegt

  Ik vroeg mij af of een straalverbinding ook geschikt is voor low-latency applicaties? Wat is de latency ongeveer van een straalverbinding?

  Ik woon in een buitengebied en ben op zoek naar een oplossing voor sneller internet. Zonder datalimiet, en lage latency, zoals een 4G Modem.

  Alvast bedankt.
  Floris de Kruijff

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl