“Ik liet de hardware met een gerust hart bij ze achter”, een interview met Erik Reudink

“Als projectmanager weet ik dat een project een grote kans van slagen heeft als je samenwerkt met een bedrijf dat zijn zaken op orde heeft. Dat klinkt als een open deur, maar geloof mij, daar voldoet niet ieder bedrijf aan. Alticom wel. Het is een professioneel bedrijf dat meer met ons meedacht dan ik van te voren had gehoopt.” Projectmanager Erik Reudink over zijn ervaringen met Alticom die de huisvesting van het nieuwe datacenter verzorgde.

Rechtstreeks schakelen

“Ik werd gevraagd door de samenwerkende gemeenten Heerde, Hattem en Oldebroek (H2O). Zij wilden hun huidige datacenter verhuizen van Heerde naar Zwolle. Bij het verhuizen van een datacenter denken mensen aan een computer die je in de kofferbak zet en in een nieuw pand met één stekker in het stopcontact weer aan de praat krijgt. En nee, dat is niet zo. De verhuizing had bovendien haast, omdat het huidige pand waar het datacenter stond al grotendeels afgebroken was.”

In goede handen

“Alticom behelsde in dit project een klein, maar urgent onderdeel. Als het verplaatsen van het datacenter niet goed zou gaan, konden wij de planning niet halen en konden de gemeentes niet op tijd verder met hun werk. Tijdens het eerste gesprek was het al duidelijk: bij Alticom zou dat niet gebeuren. De hardware, contracten, professionaliteit, de adviezen die ze gaven – alles klopte. Dat gaf vertrouwen. Ik liet de hardware met een gerust hart achter, het was in goede handen.”

Geen probleem!

“Wat ik al zei, het verhuizen van een datacenter is meer dan even een paar computers van A naar B vervoeren. De hardware die daar staat moet ervoor zorgen dat ruim 650 werknemers hun diensten kunnen verlenen aan duizenden burgers en bedrijven. Om het risico op storing en uitval te minimaliseren, moest de verhuizing in het weekend gebeuren. Zo konden de werknemers doordeweeks gewoon aan het werk. Geen probleem, zei Alticom. Ze stonden vanaf toen 24/7 voor ons klaar.”

Korte lijnen

Eerlijk is eerlijk, ik was ook niet bekend met alle ins en outs van het verhuizen van een datacenter. En juist daarom was Alticom zo fijn om mee samen te werken. Ik schakelde rechtsreeks met ze, de lijnen waren kort. Ook waarschuwden ze voor risico’s, wezen mij op dingen waar ik niet over had nagedacht en stelden de vragen die mij verder hielpen.”

Tijdelijke oplossing

“Alticom ontpopte zich als een bedrijf dat blijft meedenken, ook bij problemen. Zo viel de planning bijna in duigen, omdat een KPN-lijn niet op tijd zou worden geleverd. Alticom heeft toen via een bepaalde ‘truc’ een andere lijn voor ons beschikbaar gemaakt en zo geholpen aan een tijdelijke oplossing. Stel je voor dat ze ons niet hadden geholpen, dan konden we niet verhuizen en lag het werk stil.”

Altijd beschikbaar

“Dat ze verstand van zaken hebben, was ook te zien op de verhuisdag zelf. In het nieuwe datacenter was gezorgd voor stroomvoorziening en koeling, zodat alles meteen geplaatst kon worden. Alle racks, servers, storage en netwerken – het hele gebeuren dus! – kon dus netjes en snel worden geplaatst. En ze dachten aan de kleine dingen, zoals het regelen van toegang tot het datacenter voor de verhuisdagen.”

Het beste moment na de verhuizing

“Het beste moment na de verhuizing was dit … Na de verhuizing liep ik op maandag om half negen met mijn koffertje langs het pand en iedereen werkte. Ondanks dat ze wisten van de verhuizing, reageerden zij met de opmerking: ‘Is er niets veranderd?’ Terwijl er van álles was veranderd – we hadden een heel weekend alle hardware verhuisd! Maar zij merkten geen verschil, want alles werkte vlekkeloos. Geweldig toch?”

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl