Lampen stichting Grootste Kerstboom niet bestand tegen blikseminslag, toren ongeschonden

Nadat donderdagavond de laatste tests waren verricht en alle lampen werkten, sloeg vrijdagochtend rond half acht de bliksem in de Gerbrandytoren in IJsselstein. Direct daarna ging spontaan een aantal lampen van de Grootste Kerstboom aan, anderhalve dag voor de eigenlijke ontsteking.

Technici hebben gedurende vrijdag uitgezocht wat de gevolgen van de blikseminslag zijn. Zij meldden helaas slecht nieuws. De elektronica in de lampjes is door de bliksem zodanig beschadigd dat 70 tot 80% van de lampen niet kan branden.

De 24 mediatorens van Alticom zijn gemaakt om het altijd te blijven doen. Er zijn tal van voorzieningen aangebracht in de torens om uitval te voorkomen. Ook bij storm, overstroming of bliksem. De torens staan al meer dan 60 jaar in weer en wind. We zijn er trots op dat de overheid ons aangewezen heeft als onderdeel van de Nederlandse noodinfrastructuur. De lampjes van stichting De Grootste Kerstboom zijn echter geen onderdeel van van de ongehinderde continuïteit die Alticom levert. De stichting gebruikt eigen apparatuur en een eigen techniek, waardoor Alticom niet kan garanderen dat de lampjes altijd zullen blijven branden. Helaas heeft stichting De Grootste Kerstboom dit jaar enorm veel pech, de lampjes waren onvoldoende op hun unieke positie en taak voorbereid.

Het probleem is helaas niet op te lossen voor 6 januari, Driekoningen – de dag waarop traditiegetrouw de lampen weer worden gedoofd. Het demonteren van de lampen, de reparatie en het weer terug ophijsen gaat te veel tijd kosten. Ook zijn er te weinig lampen die nog wel werken om te kunnen spreken van de contouren een echte Grootste Kerstboom.

Mieke Kromwijk, voorzitter van de organiserende stichting Grootste Kerstboom: “We balen hier flink van, zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding. Het is in de historie van de Kerstboom wel vaker voorgekomen dat het weer, en zelfs ook bliksem, spelbreker was, maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de Grootste Kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan.”

De organisatie heeft ontzettend hard gewerkt aan een ad-hoc oplossing. De toren wordt nu aangelicht met computergestuurde schijnwerpers. Mieke Kromwijk: “Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje.”

Het ontstekingsevenement afgelopen zaterdag was een geslaagd feest. Op evenemententerrein Het Podium in IJsselstein waren optredens van DJ Silvan Stoet, de IJsselsteinse zanger Dennis Baars en songfestival deelnemers O’G3NE.

We gaan er van uit dat we volgend jaar weer de grootste kerstboom hebben.

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl