Maarten van Rossem ontdekt de geschiedenis van de Gerbrandytoren

Maarten van Rossem vervult wekelijks het programma ‘Van Rossem vertelt’ bij RTV Utrecht. Afgelopen week verdiepte hij zich in de zendmasten rond IJsselstein en Lopik, die al sinds de jaren dertig een belangrijk onderdeel zijn van het Utrechtse landschap. Ook neemt hij een kijkje in de Gerbrandytoren.

Het is zeer de vraag hoe hoog ik ga komen in deze toren. Ik ben geen held.

Maarten van Rossem duikt in deze aflevering van zijn programma ‘Van Rossem vertelt’ in de geschiendenis van de massacommunicatiemiddelen radio en tv. Nederland was een van de allereerste landen waar radio begin jaren 20 vorm vond in radio-omroepen. De eerste radio-uitzendingen kwamen uit Hilversum en Huizen. Vanwege slechte verbindingen werd een betere plek gezocht. Zo kwamen ze terecht aan de Lek, iets ten zuiden van Utrecht. In 1937 werd daar voor het eerst een zendmast gebouwd.

In 1951 begint Nederland met het uitzenden van televisie. Daarvoor moest een tv-zendmast gebouwd worden. Deze wordt gebouwd in IJsselstein en was behoorlijk hoog, ruim 200 meter. Tien jaar later wordt die zendmast vervangen door een nieuwe mast van bijna 400 meter hoog. Op dat moment de hoogste constructie in Europa, 75 meter hoger dan de Eiffeltoren. In 1965 krijgt deze toren de naam Gerbrandytoren. Vernoemd naar de voormalig minister-president Gerbrandy.

Na een bezoek aan het Omroep Zender Museum in Lopikerkapel, gaat Maarten van Rossem samen met Anne Pieter van der Schaaf kijken wat er zoal in die Gerbrandytoren gebeurt. Een hele uitdaging voor iemand met hoogtevrees.

//youtu.be/hcealMf9Tfc?t=12m45s

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl