News Roundup april: PUE-project gestart en hybride cloud meer in trek

Nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de wereld van datacenters? Alticom houdt het nieuws in de gaten en zet iedere maand het belangrijkste nieuws uit de datacenterbranche voor u op een rij. Deze maand onder meer: het PUE-benchmarkproject Eureca is van start gegaan, de hybride cloud wordt populairder en een grote doorbraak met tape-opslag.

Cloud gebruik_Onderzoek Right Scale_Alticom Datacenters_News Roundup_nieuws datacentersHybride cloud steeds meer in trek

Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi. Dit motto blijkt ook in de IT volop op te gaan waar het de adoptie van de cloud betreft. Helemaal over op de cloud (Maggi) zien de meeste organisaties niet zitten. Ze willen toch een deel van de IT-workload lokaal blijven draaien op eigen hard- en software. Wat niet wegneemt dat ze de voordelen van public en private clouds inzien en daar naar hartelust hun inhouse oplossingen mee combineren. Het resultaat is wat we een hybride cloud noemen. Meer dan de helft van de bedrijven zet daar inmiddels strategisch op in, zo blijkt uit het jongste RightScale 2015 State of the Cloud Report, waarvoor 930 technische professionals werden ondervraagd.

Hoewel al veel applicaties in public en private clouds draaien is er nog heel veel ruimte voor groei, aldus de opstellers van dit rapport. Een derde van de bedrijven geeft aan dat meer dan 20 procent van hun applicatieportfolio in de cloud draait. Bij tweederde is dat dus 20 procent of minder.

Applicaties die bij vaak op de nominatie staan om naar de cloud te worden overgebracht zijn e-mail, CRM, financiële en ERP-software, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek van IDC onder in de industriële bedrijven.

Cyberaanval komt lang niet altijd door de voordeur

Wie denkt de security van zijn datacenter tot in de puntjes geregeld te hebben met een pak firewalls, een stevig intrusion detection-systeem en waterdichte toegangsprocedures, kan toch aardig bedrogen uitkomen.Want alles waar software op – of in – draait is kwetsbaar. Dus ook PLC’s en SCADA-systemen en andere embedded systems. Maar ook UPS- en andere batterijsystemen die met servers verbonden zijn. Zelfs koelsystemen,  luchtbehandelings- en brandbeveiligingssystemen kunnen gehackt worden.

Datacentermanagers doen er dan ook goed aan om niet alleen naar beveiligingsstandaarden voor de IT te kijken, maar ook naar industriële  beveiligingsstandaarden, zoals ISA/IEC 62443, raadt de website van Datacenter Dynamics aan.

Grote doorbraak met tape-opslag

220 TB op een cassette van 10 bij 10 bij 2 centimeter waarin zich 1255 meter tape bevindt. IBM en Fujifilm realiseerden deze doorbraak in het laboratorium van IBM in Zurich. De cassette biedt plaats aan 220 miljoen boeken. Dat is een verbetering met een factor 88 ten opzichte van de actuele LTO-6 standaard voor tape-opslag.

Om dit te bereiken heeft IBM nieuwe schrijfkoppen ontwikkeld die de bits op een kleinere oppervlakte wegschrijven. De nieuwe servobesturing van de koppen maakt nauwkeuriger positionering mogelijk, waardoor 181.300 sporen per inch kunnen worden geschreven.

PUE-benchmarkproject Eureca gestart

In maart is de aftrap gegeven van het Datacenter Eureca Project dat als doel heeft een tool te ontwikkelen voor benchmarking op het gebied van de energie-effectiviteit (PUE) van datacenters. Basis voor deze tool zijn Key Performance Indicators, best practices en een volwassenheidsmodel. Het project heeft een doorlooptijd van anderhalf jaar. 

Data Centre Alliance (DCA), een consortium van samenwerkende bedrijven, heeft van de EU een subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen om aan de ontwikkeling van deze tool bij te dragen.

Tips

Agendatip: 29 mei, lustrumsymposium Groene ICT en Duurzaamheid met als thema ‘Werken aan groene groei’, Hogeschool Leiden.

Kijk-leestip: ‘Cloud is the new normal’. Amazon Web Services(AWS) live stream, keynote van Andy Jassy, 9 april 2015, San Francisco.

Lees ook dit gerelateerde artikel op ZDNet.

Twittertip: @datacentretech
Use of 3D Printing to Build Data Centres //is.gd/ZCosHo  #datacentre, #datacenter , #blog, #bigdata

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl