News Roundup augustus: Big Data Bubble op barsten en haaien zitten Google dwars

Schermafdruk 2014-10-31 11.26.21Belangrijke noviteiten, nieuwswaardige rapporten en opmerkelijke berichten uit de wereld van de datacenters? Alticom houdt het in de gaten en brengt het belangrijkste nieuws voor u in beeld. Deze week onder meer: de Big Data Bubble, de dwarsliggende haaien van Google en nieuwe groene hardware.

De lange arm
…

… van de Amerikaanse overheid reikt tot in Dublin en alle andere locaties in de EU waar data worden opgeslagen in clouds en datacenters van Amerikaanse aanbieders. Dat is definitief duidelijk geworden na twee recente uitspraken van rechtbanken in de VS.
 Daarmee zet de Amerikaanse justitie Microsoft, Apple, AT&T, Cisco, Verizon en andere aanbieders die hun basis in de VS hebben lelijk in het hemd, omdat zij ten overstaan van hun Europese klanten bij hoog en bij laag het tegendeel hebben beweerd.
 Microsoft heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak, waardoor dit muisje nog een staartje krijgt.

Big Data Bubble?

Meer met je data doen. Met BI (business-intelligence) en analytics. Anders loopt je concurrent – die dat wel doet – je voorbij. Veel organisaties zijn gevoelig voor dit argument en schaffen software en systemen aan voor het analyseren van grote ‘data sets’.
Maar nu blijkt dat er ook de nodige vendor push en marktmanipulatie in het spel zijn. Op het blog van Jef Clark op de site van The Data Center Journal lezen we het volgende: “Big Data is niets meer of minder dan de mythe dat het samenbrengen van grote hoeveelheden data bedrijven kan helpen om hun klanten beter te kennen, beter zelfs dan zij zichzelf kennen.” Gewoon goede producten leveren en voor een prima klantenservice zorgen zijn minstens zo effectief, stelt Clark. Hij concludeert dat Big Data een bubble is die op barsten staat.

Haaien zitten Google dwars


In de vorige editie van deze news roundup wezen we er al op: een data-ongeluk zit in een klein hoekje. Ook het Grote Google heeft behoorlijk last van kleine ongemakken met grote gevolgen. Wat te denken van haaien die hun tanden zetten in datakabels die over de oceaanbodem lopen? Deze dieren blijken soms het elektromagnetische veld rondom deze kabels te interpreteren als en signaal voor vette prooi. En verzin daar maar wat op. Voorlopig zoekt Google soelaas in het aanbrengen van haaiebeetbestendig materiaal, oftwel kevlar.

Nieuwe hardware is groener

Uit een verkennend rapport van de gemeente Amsterdam blijkt dat door vervanging van oude hardware en het goed inregelen van de nieuwe apparatuur 66 tot 90 procent energiebesparing mogelijk is in IT-omgevingen.
De opstellers wijzen daarbij op het feit dat de efficiëntie van apparatuur voor dataopslag en -verwerking iedere 1,6 jaar verdubbelt. Waar oudere apparatuur in gebruik is, valt dus veel winst te boeken, simpelweg door vervanging.
De gemeente nam het initiatief voor dit onderzoek omdat de circa 40 datacenters in Amsterdam samen ongeveer 11 procent van het totale elektriciteitsgebruik van de in totaal 22.000 Amsterdamse bedrijven gebruiken. Dat mag wel wat minder, vindt de gemeente, die de ambitie heeft om in 2025 40 procent minder CO2 uit te stoten (vergeleken met het peiljaar 1990).

Klik hier om het rapport te downloaden.

Slimme tips

Agendatip

Gartner Data Center, Infrastructure & Operations Management Summit
24 en 25 november, Londen


Boekentip
Vmware Vsphere 5.X Datacenter Design Cookbook (e-book)


Twittertip

@opendatacenter

Recente tweet van @opendatacenter:

#ODCA President @correyvoo advises to write a #cloud #application to be a cloud app – I-CIO article //ow.ly/AfYx4

Citaat via @opendatacenter:

 “I don’t believe that in two or three years’ time we’ll have any option other than cloud. Resistance is futile; moving to the cloud is a necessity, not an option.”

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl