News Roundup augustus: cloud geeft lucht, commerciële datacenters energiezuiniger en snelheidsdoorbraak in geheugen

Deze maand in de News Roundup: de cloud geeft it-beheerders meer lucht, commerciële datacenters zijn energiezuiniger en de snelheid van een nieuw type geheugen is duizend keer sneller dan de huidige standaard. Alticom houdt het datacenternieuws in de gaten en zet iedere maand nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de datacenterbranche voor u op een rijtje.

Cloud geeft it-beheerders lucht

alticom.newsroundup.luchtigecloud

Dat de cloud routinewerk weghaalt bij it-beheerders en zo tijd vrijmaakt voor andere taken, zal wel niemand bestrijden. De vraag is alleen: hoeveel tijd komt er zo vrij? Onderzoek van BetterCloud onder 1500 it-beheerders, die met Google Apps en Microsoft 365 werken, laat zien dat deze tijdsbesparing substantieel is. Van diegenen die geheel overgestapt zijn op de office apps van Google en Microsoft gaf 94 procent aan meer ruimte te hebben. Gemiddeld ging het – afhankelijk van het takenpakket – om 20 tot 27 procent tijdwinst. Nu het portfolio van cloud apps bij veel organisaties nog steeds aangroeit, staan it-beheerders in toenemende mate voor de vraag hoe de vrijgevallen tijd het beste ingevuld kan worden, aldus BetterCloud.

Multitenant datacenters stukken energiezuiniger

Datacenters van commerciële aanbieders gaan stukken zuiniger om met hun energie dan in-house datacenters van bedrijven en instellingen. Dat blijkt uit onderzoek van Pb7 Research in opdracht van de Dutch Datacenter Association. Voor in-house datacenters is een PUE (Power Usage Effectiveness) van 2.0 of zelfs 2.5 niet ongewoon, aldus de opstellers van het rapport. Het gemiddelde van de eigen opgave door multitenant datacenters bedraagt 1.3. De hoogste PUE die de onderzoekers hier aantroffen was 1.5. Dit betekent dat het voor organisaties die hun CO2-footprint willen verlagen  interessant kan zijn om een overstap naar een datacenter van een commerciële partij te overwegen, aldus het rapport.

Snelheidsdoorbraak in geheugen

altico.newsroundup.snelheidsdoorbraak

Het ziet er naar uit dat er een nieuwe type geheugen beschikbaar komt dat duizend maal sneller is dan de huidige standaarden (NAND flash). De bedrijven Intel en Micron maakten deze doorbraak bekend. Het gaat om zogenaamd 3D Xpoint-geheugen dat een tien keer hogere dichtheid kent dan DRAM. Dit nieuwe type geheugen is vooral gericht op big data-toepassingen, omdat het grote hoeveelheden data op hoge snelheid kan verwerken, aldus Micron. Ook is het goed denkbaar dat er hierdoor geheel nieuwe toepassingen worden gevonden. De marktintroductie van de eerste producten op basis van 3D Xpoint-technologie (spreek uit: cross point) wordt volgend jaar verwacht.

Solaire hoogspanning als voeding voor supercomputers

Het Texas Advanced Computing Center (TACC) in Austin is bezig met de uitvoering van een ambitieus plan. Het gaat, samen met een Japanse overheidsorganisatie en een Japanse infrastructurele dienstverlener, zonne-energie toepassen voor de vier energieslurpende supercomputers de in het centrum draaien. Dat is op zichzelf nog niet zo revolutionair, want er zijn meer datacenters die op zonne-energie draaien, zoals dat van Apple (14MW) in North Carolina, alleen gaat het daar niet om supercomputers. Echt baanbrekend aan de plannen van het TACC in Austin is dat er direct krachtstroom wordt aangesloten op de racks, dus zonder de gebruikelijke omvormingen en tussenstappen. Dit kan – in theorie – een efficiencywinst opleveren van 15 procent, aldus het TACC.

alticom.newsroundup.supercomputer

Er is een proefopstelling gemaakt met een zonnedak voor 60 auto’s. Dit dak gaat 200kW leveren aan een high performance cluster met 10.000 CPU’s. In eerste instantie nog op de traditionele manier met (in de VS) 240V wisselstroom. Vervolgens wordt dezelfde opstelling gebouwd, maar dan met gelijkstroom (480V) en met nieuwe apparatuur die deze direct omzet naar 12V wisselstroom. Zo kunnen de twee situaties goed met elkaar vergeleken worden. Apple staat op dit moment op de vierde plaats van zonne-energie producenten in de VS. Maar de onderneming heeft vergevorderde plannen om nog verder op te klimmen.

Tips om te zien, lezen en kijken:

Agendatip: Presentatie van de Tweede Nationale EuroCloud Monitor, woensdag 26 augustus, 16:00 uur, Jachthuis Beukenrode in Doorn.

Leestip: Gemiddeld vier Ddos-aanvallen kregen datacenters in de VS voor hun kiezen in een jaar tijd (maart 2014-maart 2015). De trend is toenemend. De schade ook. Dit artikel op de site van DatacenterDynamics geeft een goed overzicht en stipt ook aan wat er tegen zulke cyber attacks ondernomen kan worden.

Twittertip: @PCMag: Biggest hard drive ever: Samsung unveils massive 16TB SSD.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl