News Roundup december: tech-trends, RRAM en drijvende datacenters met zonnedak

floating_solar-1410265427Met de jaarwisseling in zicht komen de trendlijstjes los. Analisten, businessgoeroes en executives van grote technologiebedrijven doen dan allemaal een – al dan niet obligate – duit in het zakje. Goed voor onze gemoedsrust, want het benoemen van trends helpt waar onzekerheid toeneemt.

Datacenters make the world go round

Zo geeft de website ZDNet een aardige opsomming van tien tech-trends die we in 2015 in het oog moeten houden. Ook Gartner geeft jaarlijks zo’n top 10 af. En zo zijn er heel veel lijstjes dezer dagen.

Peter Bernstein, redacteur van de site Transforming Network Infrastructure, wijst er terecht op dat zeven van de tien trends die Gartner noemt ondenkbaar zijn zonder het bestaan van datacenters. Zij vormen de ondergrond. Alle nieuwe technologie draait op – of is verbonden met – grootschalige datacenters. Onze samenleving wordt daardoor in toenemende mate Datacenter Driven. Dat mag je best een supertrend noemen.  

Grote cloudbouwers jagen harddiskverkoop aan

De wereldwijde verkoop van harddisks is behoorlijk aangetrokken, zo blijkt uit gegevens van IDC over het derde kwartaal van 2014. Er ging in deze markt in totaal 8,8 miljard dollar om, een toename van 5,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.
IDC gaf voor het eerst ook het marktaandeel van white label-producenten weer. Dat bedraagt in geld uitgedrukt 11,6 procent. Dit lijkt niet zo heel veel, maar het volume dat daarmee correspondeert is indrukwekkend: 43 procent van de totale verkochte diskcapaciteit. De afnemers van deze white label-producten zijn vooral grote IT-spelers als Google, Facebook en Amazon. Zij kopen rechtstreeks bij de fabrikant in en dat scheelt nogal, zo te zien. Als gevolg hiervan moesten alle leveranciers van merkproducten in het derde kwartaal terrein prijsgeven.

1 terabyte op postzegelformaat

Een nieuwe 3D-technologie maakt het mogelijk om 1 terabyte aan data op (of uit) een chip ter grootte van een postzegel te persen. RRAM wordt deze technologie genoemd. Dat staat voor 3D Restive RAM. De ontwikkelaar ervan is start-up Crossbar. Naar verwachting komt dit product in 2016 voor het eerst op de markt in de vorm van geheugen voor ‘wearables’. Nog weer anderhalf jaar later volgen dan solid state drives voor zwaardere toepassingen.

Omgekeerd denken

Waarom zou je krachtstroom naar een datacenter toe brengen en niet andersom? Het datacenter bovenop de krachtbron zetten? Dat is precies wat een energieleverancier in Phoenix, Arizona, bij wijze van proef gaat doen. Er komt een nieuw datacenter pal op een productie-unit voor stroom. Voordelen: meer en hoge capaciteit, stabiele kwaliteit en er is geen noodstroomvoorziening meer nodig.

En nu we toch bezig zijn: waarom koeling aanbrengen als er plaatsen zijn waar van nature koeling is (zoals in mediatorens)? Google patenteerde al in 2008 een ontwerp voor een drijvend datacenter. Plenty mogelijkheden, want het aardoppervlak bestaat voor 75 procent uit zeewater. Alleen even de zoutwatervrees aangaande het welzijn van de apparatuur overwinnen.

In Japan wordt binnenkort een drijvend solareiland gerealiseerd. Combineer deze twee innovaties en je hebt een drijvend datacenter met zonnedak. Bouwen op zee is een optie die steeds serieuzer wordt overwogen. 

Tips

Sourcing-tip: Vergelijkingsdashboard cloudproviders

Facebook-tip: Nationale Denk Tank over Big Data

Twitter-tip: Recente tweet van @DataCenterBlogs
Security is Key: Five Data Center Protection Questions to Keep Your Data Safe:  //bit.ly/13um3oO

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl