News Roundup februari: multiple clouds, cloud-back-ups en groenste datacenter ter wereld

Geïnteresseerd in trends, opmerkelijke berichten en interessante noviteiten uit de wereld van datacenters? Alticom houdt het datacenternieuws voor u in de gaten en brengt iedere maand de samenvatting van het belangrijkste nieuws in beeld. Deze maand onder meer: multiple cloud wint terrein, een bouwplan voor een CO2-negatief (en dus heel groen) datacenter en de cloud moet ook geback-upt worden.

Dit EcoDataCenter in Zweden zou het groenste datacenter van de wereld zijn. (bron: promovideo Eco Data Centre)

Ook de cloud moet geback-upt

Gegevens in cloud-applicaties, zoals Office 365, Salesforce.com en Dropbox lijken veilig, want de aanbieder van de dienst zorgt doorgaans wel voor een goede back-up van zijn infrastructuur. Het is immers zijn core business.

Deze back-up beschermt dus tegen fouten van de aanbieder; maar niet tegen fouten van de gebruiker. Denk alleen maar eens aan de rampen die soms met Dropbox-folders gebeuren.

In een interessante bijdrage op het blog Storage Switserland adviseert expert Eric Slack dan ook om gebruik te maken van een speciale cloud-back-updienst (van een derde partij) die data uit verschillende cloudapplicaties op één centrale plek veiligstelt.

Trend: multiple cloud wint terrein

Afgelopen jaar zijn meer ondernemingen verschillende typen clouds gaan combineren. Dat blijkt uit de resultaten van het zojuist gepubliceerde RightScale 2015 State of the Cloud Report. Was het begin 2014 nog zo dat 48 procent van de respondenten een hybrid cloud policy voerde (dat wil zeggen een combinatie van private en public cloud-oplossingen), dit jaar is hun aandeel al toegenomen tot 55 procent.

Het aantal bedrijven dat alleen één private cloud of één public cloudoplossing in gebruik heeft nam af van respectievelijk 9 naar 4 en van 13 naar 10 procent. De meeste organisaties gebruiken dus meerdere cloudoplossingen. Aan het onderzoek namen 930 respondenten deel van 306 ondernemingen, waarvan 62 procent uit de VS,18 procent uit Europa en 12 procent uit Azië.

Software defined datacenters: droom of werkelijkheid?

Software defined datacenters (SDDC) is het nieuwe buzzword. Na server-, applicatie-, storage- en netwerkvirtualisatie krijgen we straks (of nu al?) te maken met de virtualisatie van het complete datacenter. Eén slimme softwarelaag en interface waarmee we alle aanwezige componenten moeiteloos besturen. Ja toch?

Nou, toch niet helemaal, zo betoogt Y in een artikel op de site Datacenter Dynamics. Om de eenvoudige reden dat nooit alle componenten in één klap gevirtualiseerd worden. Niet alle applicaties zullen in virual machines draaien. En netwerk- en stotagevirtualisatie zijn een proces en geen big bang. Je houdt dus een gemengde omgeving en daarmee complexiteit. Alleen minder dan zonder deze SDDC-tehnologie het geval zou zijn.

Bouwplan voor een ‘CO2-negatief’ datacenter in Zweden

Kan dat? Een datacenter dat geen CO2 uitstoot, maar opneemt? In Zweden beweren ze van wel, zo meldt de website Datacenter Knowledge. De opstellers van het plan spreken van het groenste datacenter op aarde.


Mooi aan dit plan is dat het van kringloopprincipes uitgaat. Het datacenter maakt deel uit van de lokale energie-keten in de stad Falun. De brandstof voor het EcoDataCenter bestaat deels uit houtresten uit de bosbouw en ingezameld houtafval. Daarmee wordt een stoomturbine aangedreven. De elektriciteit gaat naar het datacenter, de restwarmte naar de stad. Althans in de winter. In de zomer wordt deze warmte-energie omgezet in koeling. Aanvullende energie voor het datacenter komt van zonnepanelen, hydro- en windenergie. 

Tips

Agendatip: Workshop ‘bouw je eigen software defined datacenter binnen 30 minuten’
9 april en 4 juni, Media Plaza Utrecht, 
Nutanix Testlab.

Twittertip: @MarqitNL – Nederland is vierde datacenterspeler in Europa //www.marqit.nl/newsitem/18374 #datacenter

Leestip: ‘Open source carries software-defined storage forward’
Veel organsaties bewaren hun data op verschillende typen devices, die allemaal eigen beheer en onderhoud nodig hebben. Deze hoofdpijn kun je ‘wegvirtualiseren’ met behulp van open source software, zo betoogt Steven Vaughan-Nichols op ZDNet.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl