News Roundup januari: private clouds, waterstof als krachtbron en nieuwe mainframes

Nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de wereld van datacenters? Alticom houdt het nieuws in de gaten en brengt iedere maand het belangrijkste nieuws voor u in beeld. Deze maand onder meer: private clouds in opmars, waterstof wint terrein als krachtbron en nieuwe modellen mainframes als motor van de cloud. 

Het mainframe als motor van de cloudibm_zec12_mainframe

Wie dacht dat het met de komst van de cloud wel zo’n beetje gebeurd zou zijn met het mainframe moet zijn standpunt snel herzien, want mainframe en cloud hebben elkaar gevonden en het is zeer dik aan. Dat komt omdat mainframes geduchte krachtpatsers zijn waar het op de verwerkingssnelheid van transacties aankomt en laat dat nou precies zijn waar sommige moderne gebruikers van de cloud enorme behoefte aan hebben. Denk aan grote online retailers, luchtvaartmaatschappijen, payment- en telecomproviders. 

Vandaar dat de producenten van mainframes, zoals IBM, nieuwe modellen op de markt brengen met een op de cloud gerichte marketingstrategie. En ziedaar: het mainframe is weer springlevend. Opgepoetst, nog beter beveiligd en opgevoerd naar snelheden waar je hoofd van tolt. 

Private clouds in opmars

Steeds meer organisaties brengen hun eigen – private – cloud in de lucht. Dat blijkt uit onderzoek van IDG Connect in opdracht van Oracle. Het adoptieniveau van private clouds ligt inmiddels met 60 procent al behoorlijk hoog, maar zal nog verder oplopen naar 82 procent in 2017, zo verwachten de onderzoekers.

Toch maken we ons nog wel zorgen over deze ‘cloud in eigen beheer’. Bijvoorbeeld over de informatiebeveiliging (genoemd door 55 procent van de respondenten), de integratie met bestaande toepassingen (47 procent), de beschikbare competenties van het eigen personeel (45 procent) en hardwarekosten (44 procent).

Onder meer om deze redenen mengen we ook nog aardig wat public cloud door onze IT-infrastructuren. Dat blijkt uit de antwoorden op de vraag wat de volgende stap van de respondenten gaat worden in cloudland. Dan kiest 36 procent voor een mengvorm van private en public, 32 procent opteert voor verdergaan met puur private cloud solutions en 17 procent voor implementatie van publieke cloudoplossingen.

Bent u zonnestormbestendig?

Hoe vaak wordt de aarde getroffen door een zware zonnestorm? Niet zo heel vaak, maar toch wel met enige regelmaat, zo blijkt uit historische gegevens. In 1859 was er een voltreffer die het telegraafverkeer platlegde en in 2012 was er een schampschot dat door de dampkring trok, maar geen schade veroorzaakte op de aarde.

Volgens kringen binnen de Amerikaanse overheid is het onwaarschijnlijk dat zo’n zware elektromagnetische puls (EMP) zich vaker dan eens in de eeuw voordoet. Dat is een formulering waar over valt te denken. Niet waarschijnlijk vaker… dan eens in de eeuw… Mogelijk dus wel vaker. De schade bij zo’n voltreffer kan enorm zijn. Magnetische gegevensdragers (harddisks), maar ook mobilele telefoons, scada-systemen, plc’s in fabrieken en allerlei andere elektronische apparatuur kan dan op grote schaal ontregeld raken of de geest geven.

Ook mensen kunnen verwoestende elektromagnetische pulsen veroorzaken. Dat gebeurt bij kernexplosies en wanneer elektromagnetische wapens worden ingezet. Dat maakt het risico al met al wel wat groter dan ‘waarschijnlijk minder dan eens per eeuw’.

Het goede nieuws: afweer tegen EMP’s schijnt mogelijk te zijn. Onlangs opende in de Amerikaanse staat Pennsylvania het eerste datacenter dat claimt EMP-proof te zijn.

Waterstof wint terrein

Met de aanzienlijke daling van de ruwe olieprijzen van de laatste tijd zou je het misschien niet verwachten, maar toch is waterstof als krachtbron onmiskenbaar terrein aan het winnen.

Zo toonde Toyota op de invloedrijke beurs voor consumentenelektronica CES 2015 zijn nieuwe model Mirai, een auto die 450 km op één volle waterstofcel kan rijden. En als deze techniek al zover is voortgeschreden, waarom zou er dan geen serverrack op laten draaien? Of een compleet datacenter op een batterij van deze waterstofcellen? In dat geval zou het datacenter off the grid gaan.

Op dezelfde beurs maakte Toyota bekend 5680 waterstofgerelateerde patenten vrij te geven om daarmee de Hydrogen Future te bespoedigen.

Tips

Agendatip: Green Data Center Conference, San Diego, 24 en 25 februari

Twittertip: Recente tweet van @TheCloudNetwork
#Cloud #Blogs #Top10 Why all Companies will soon need a different kind of “Cloud Backup”: Gartner recentl… //bit.ly/1CbON33  #TCN

Leestip: Research paper Power Management in Colocation Data Centers 

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl