News Roundup juli: Datacenters stukken duurzamer in 2025 en Muisstil serverpark dankzij dompeltechniek

nieuwsjuloBelangrijke noviteiten, nieuwswaardige rapporten en opmerkelijke berichten uit de wereld van de datacenters? Alticom houdt het in de gaten en brengt het belangrijkste nieuws voor u in beeld. Deze maand onder meer: Het rapport ‘Data Center 2025’, Cloud backup kan in de papieren lopen en Stroomuitval zit in een klein hoekje…

Datacenters stukken duurzamer in 2025

Er staat veel interessante informatie in het onlangs verschenen rapport ‘Data Center 2025‘ van IT-dienstverlener Emerson Network Power. Het rapport is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder 829 bedrijven, waarvan 170 in West-Europa.
Een opvallende uitkomst is dat slechts 29 procent van de ondervraagden verwacht dat het energieverbruik van hun datacenter in 2025 zal zijn toegenomen in vergelijking met vandaag. Gelijkblijvend is de verwachting van 7 procent. Maar liefst 64 procent verwacht een lager verbruik. Daarvan de helft zelfs een veel lager verbruik. De basis voor dit optimisme is het vertrouwen dat producenten van hardware er de komende tien jaar in zullen slagen hun producten aanzienlijk energiezuiniger te maken.

De verwachting over de mix van energiebronnen in 2025 is eveneens interessant.
Zonne-energie doet het goed met een verwacht aandeel van 22 procent. Windenergie komt op plek vier achter nucleair en gas met 12 procent. En geothermische energie en getijdenenergie krijgen ieder een aandeel van 5 procent. Kortom, bijna de helft van de energiebronnen is duurzaam in 2025, alhans volgens de ondervraagden.


Cloud backup kan in de papieren lopen

Kleine en middelgrote ondernemingen zien het strategische belang van externe backup- en recovery-voorzieningen, maar hikken aan tegen de kosten die zij moeten maken om deze diensten goed in het geheel van hun IT-infrastructuur in te bedden. Dat is het resultaat van een recent onderzoek van IDC onder bedrijven met minder dan duizend werknemers in Frankrijk, Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië, Japan, Korea, Singapore en de VS.
De bedrijven zien niet zozeer op tegen de kosten van de cloudopslag of van co-locatie op zichzelf, maar tegen de complexiteit die het gevolg is van het beheren van heterogene IT-omgevingen. Oftewel: een deel doe je in huis en een deel extern. Dit vergt extra inspanningen van het management en dat zorgt voor het kostenverhogende effect.
IDC concludeert dan ook dat er een grote markt begint te ontstaan voor volledig uitbestede (‘managed’) backup en recovery-voorzieningen in de cloud.


Stroomuitval zit in een klein hoekje

Hoe belangrijk het is om goede backups en uitwijkvoorzieningen te hebben, blijkt uit een overzicht van tien totaal onverwachte oorzaken van stroomuitval op de website Data Center Knowledge. Wat te denken van eekhoorns die stroomkabels doorknagen? Scheepsankers die intercontinentale internetkabels op sleeptouw nemen? Of vrachtwagens die transformatorhuisjes omver rijden? Ooit aan gedacht?
 Tien leerzame voorbeelden van de werking van de Wet van Murphy.

Muisstil serverpark dankzij dompeltechniek

Een bedrijf in Houston heeft zijn 42 servers in een tank met een speciale koelvloeistof ondergedompeld. Je moet er wat lef voor hebben om je servers ‘onder water’ te zetten, maar je wordt beloond met een vrijwel geluidloos datacenter. Bovendien kun je op deze wijze veel hardware in een kleine ruimte stouwen.
Intel heeft deze nieuwe koeltechniek inmiddels uitgebreid getest. Daarbij ging het vooral om het zodanig plaatsen van de componenten op het moederbord dat de vloeistof de meeste warmte afvoert.


Slimme tips

Agendatip
: Datacenter Experience, Nijkerk, 7 oktober

Boekentip: Data Centers for Dummies (publicatie 15 december 2014, nu al te reserveren)

Twittertip:
Did you know van @UnusualDataPage

News Roundup ontvangen?

Ontvangt u u de nieuwsbrief van Alticom nog niet? Meld u hier aan en blijf zo op de hoogte van het nieuws uit de markt.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl