News Roundup juni: datacenter bouwdoos, DDoS aanvallen en dringen in ‘internetruimte’

Deze maand in de News Roundup: datacenter wordt een bouwdoos, de onderschatte gevaren van DDoS aanvallen en het wordt dringen in de ‘internetruimte’. Alticom houdt al het nieuws in de gaten en zet iedere maand nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de datacenterbranche voor u op een rijtje.

Het datacenter wordt een bouwdoos

Het gaat snel met virtualisatie: er is nu plug and play voor complete segmenten (modules) van het datacenter. Software stuurt het datacenter aan als geheel en alle onderliggende systemen worden als bouwblokken uitwisselbaar. Fabrikanten bieden al enige tijd geïntegreerde producten aan voor modulaire datacenters, al dan niet in de vorm van containers.

Het is een markt die snel groeit, zo voorspelt onderzoeksbureau MarketsandMarkets. Het gaat daarbij niet alleen om servers, opslag- en netwerkcomponenten, maar ook om onderdelen die datacenterbeheerders aan een bestaand datacenter kunnen toevoegen, zoals koeling.

‘Gevaar van DDoS-aanvallen onderschat’

Laksheid op het punt van DDoS-aanvallen vormt een aanzienlijk risico. Dat is de conclusie uit een gezamenlijk onderzoek van IT-bedrijf F5 Networks en de organisatoren van de conferentie Infosecurity Europe 2015 die begin juni plaatsvond in Londen. De onderschatting van het DDoS-risico blijkt onder meer uit het feit dat er relatief weinig wordt geïnvesteerd in oplossingen om gevaarlijke aanvallen te weerstaan, aldus de onderzoekers. En dat terwijl 60 procent van de respondenten bezorgd is over een mogelijke DDOS-aanval. Bovendien denkt 39 procent van hen al een keer het slachtoffer van zo’n aanval geweest te zijn. Vier op de tien organisaties zetten firewalls in tegen DDoS-aanvallen, maar volgens de onderzoekers is dat in veel gevallen niet afdoende.

200 satellieten als back-up…

… voor de 700 satellieten die tot 2018 in een baan om de aarde gaan vliegen. Tenminste, als het aan een consortium, met onder meer Richard Branson’s Virgin Group en chipfabrikant Qualcom, ligt. Met dit netwerk van satellieten wil het consortium wereldwijde internetdekking tot stand brengen. Ook voor gebieden waar nog geen verbinding is. Voor dit extraterrale web gaat vliegtuigbouwer Airbus de ‘hardware‘ bouwen. Ruw kostenplaatje: 2 miljard dollar. Het wordt dringen in de internetruimte, want ook Elon Musk van Tesla Cars heeft grootse plannen met 4000 satellieten. Hetzelfde geldt voor Google (ballonnen en drones). Komt er behalve een nieuw web straks ook opslagruimte… in de ruimte?

Alticom

 Zeebaars in lauwwarm koelwater

In Cleveland, Ohio (VS) staat een groot project op stapel met een combinatie van elkaar ondersteunende activiteiten. Het begon met een plan voor een enorme visfarm, waarin mediterrane zeebaars wordt gekweekt. De bedoeling is dat de jaarlijkse opbrengst 5 procent zal zijn van de huidige import van deze vissoort in de VS. Daarvoor is lauwwarm water nodig. Waarom niet meteen een (ondergronds) datacenter bouwen om de restwarmte te gebruiken? Ambitieus en van het één kwam het ander. Het plan omvat inmiddels ook een boomgaard, een markt, een veiling, een schapenboerderij en een broedplaats voor creatieve en technologische bedrijvigheid.

Tips

– Agendatip: 14 juli, Datacenter Transformation Conference, Manchester.
– LeestipHoe ontwerp je een datacenter? Een interview over best practices.
– Conferentiegemist-tip: Alle presentaties van het symposium ‘Groene ICT en duurzaamheid’ dat op 29 mei 2015 plaatsvond in Leiden zijn te bekijken via de website van SURF (PowerPoint-bestanden).
– Twittertip: Een metrokaart van DCIM-leveranciers:
‏@rascierto Here’s the latest version of @451Research’s DCIM suppliers ‘metro map’ #DCIM #DCSO

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl