News Roundup maart: ‘Cloud first’, energiezuinig microdatacenter en kwetsbare SSD’s

Nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de wereld van datacenters? Alticom houdt het nieuws in de gaten en brengt iedere maand het belangrijkste nieuws voor u in beeld. Deze maand onder meer: continuïteitsrisico’s voor ‘cloud first’-bedrijven, de kwetsbaarheid van SSD’s en Data Center Worlds ‘Global Conference 2015’. 

data

Cloud first-strategie vereist solide failover

Ondernemingen die hun bedrijfskritische applicaties volledig op de cloud willen laten draaien (‘cloud first’), staan voor forse uitdagingen, zo stelt redacteur Cliff Saran van Computer Weekly in een interessante analyse. Zijn redenering is als volgt: ‘Als je een cloud service ontwikkelt die uit meerdere microservices bestaat, die op hun beurt vanuit verschillende cloudbronnen (en dus datacenters) worden afgenomen, dan ontstaat een complex geheel en daarmee een stevig risico voor de continuïteit. Ook al heb je een SLA (Service Level Agreement) van 99,9 procent beschikbaarheid, dan nog moet je voorbereid zijn op die 0,1 procent downtime die ooit een keer komt. Hoe meer cloudservices je combineert, hoe groter dit risico wordt. Daarom moet er voor iedere afzonderlijke service uit het hele cloudportfolio een failover-voorziening zijn die in een ander datacenter draait en die onmiddellijk beschikbaar is.’

SSD: snel, maar ook kwetsbaar

90 procent van alle bedrijven gebruikt inmiddels Solid State Drives (SSD). Driekwart daarvan doet dit in laptops, 60 procent in desktops en 20 procent in serveromgevingen. Dat blijkt uit onderzoek van datarecoverybedrijf Kroll Ontrack onder 2000 respondenten wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van deze bedrijven inmiddels te maken heeft gehad met haperende SSD’s. In meer dan de helft van de gevallen ging dit gepaard met dataverlies.

Het terughalen van deze gegevens is technisch lastig, aldus Kroll Ontrack, want opslag op SSD-schijven vindt op een andere manier plaats dan bij traditionele harde schijven. Op Solid State Drives worden de gegevens verspreid opgeslagen, terwijl het wegschrijven van data op HDD’s meer lineair gebeurt. Bovendien is er nog weinig standaardisatie bij SSD’s. Iedere fabrikant gebruikt eigen firmware, een andere geheugenstructuur, een andere controller en andere elektronicacomponenten. Recovery kan daardoor een kostbare zaak zijn.

Vapor IO lanceert energiezuinig microdatacenter

Start-up Vapor IO, die zich bezighoudt met innovaties op het vlak van datacenterbeheer, komt met een verrassend, ruimte- en energiebesparend ontwerp voor de inrichting van datacenters. De ‘Chamber’, zoals dit ontwerp wordt genoemd, bestaat uit een gesloten cilinder van zes racks. De kolom in het midden van de cilinder functioneert als een mini-uitvoering van een warme gang.

Cole Crawford, de CEO van Vapor: We brengen het hele datacenter terug tot een hanteerbaar pakketje. Het is makkelijk te transporteren en eenvoudig te monteren. En als je dat hebt gedaan, beschik je over een compact 150 kW datacenter dat je in elke stedelijke infrastructuur kunt opnemen.”

Zonder standaard UPS kan het ook

Back-up batterijen voor noodstroomvoorziening (Uninterruptible Power Supply) behoren tot de standaarduitrusting van ieder datacenter. Maar misschien niet meer voor lang, want Microsoft heeft afstand genomen van de UPS, zoals wij die kennen. In plaats daarvan wordt een mini-UPS aangebracht op het moederbord  van iedere afzonderlijke server. Microsoft noemt deze technologie Local Energy storage (LES). De voordelen: ruimtewinst, energiebesparing en kostenbesparing, omdat van goedkopere componenten gebruik wordt gemaakt. Zo zie je maar: niets is permanent in de IT.

Tips

Agendatip: Data Center World Global Conference 2015
19 tot 23 april, Las Vegas, VS.

Twittertip: @OpenPOWERorg Cheers to an exciting journey with our members! Together, #OpenPOWER is elevating the future of #bigdata computing

Kijk-leestip:Building Data Centres in Europe Won’t Solve The Data Sovereignty Problem
Interview met Simon Aspinall van het bedrijf Virtustream tijdens Cloud Expo 2015 in Londen.

Lees ook dit gerelateerde artikel.

 

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl