News Roundup mei: Amazon beproeft Tesla’s Powerpack en IT-outsourcing neemt toe

Deze maand in de News Roundup: IT-outsourcing neemt jaar op jaar toe, Amazon beproeft Tesla’s Powerpack en de resultaten van een onderzoek naar de kosten van een uurtje apps draaien in de cloud. Alticom houdt het nieuws in de gaten en zet iedere maand nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de datacenterbranche voor u op een rij. 

Wat mag een uurtje apps draaien in de cloud kosten? Schermafbeelding 2015-05-26 om 12.10.43

Pak hem beet: 2 dollar en 56 dollarcent, zo berekende het Amerikaanse onderzoeksbureau 451 Research eind vorig jaar. Dit bedrag was het gemiddelde van de prijzen van een reeks toonaangevende aanbieders van infrastructurele cloud services, De hele groten daaronder (hyperscalers genoemd), zoals Amazon, Google en Microsoft, zaten daar nog iets onder met rond de 2 dollar en 36 cent per uur. Inmiddels is dat geschiedenis, want Google kondigde op 18 mei 2015 een prijsdaling voor virtual machines aan van maar liefst 30 procent. Opslag wordt 20 procent in prijs verlaagd en de huur van ‘high memory’ 15 procent. Google jaagt daarmee een prijzenslag aan. De verwachting is dat de andere grote cloudleveranciers zullen volgen. Dus een uurtje apps draaien in een hyperscale cloud komt binnenkort gemiddeld uit op een bedrag onder de 2 dollar.

IT-outsourcing neemt jaar op jaar toe

Steeds meer organisaties brengen onderdelen van hun IT onder bij dienstverleners, zo blijkt uit de jaarlijkse Outsourcing Survey van adviesbureau Quint Wellington Redwood en Whitelane Research.
49 % van de respondenten (in 2014 was dit 43 %) geeft aan in de komende tijd meer IT diensten te gaan outsourcen en maar 6% verwacht dat dit minder zal worden. Op grond daarvan verwachten de samenstellers van het rapport in 2015 een verdere groei van de IT-outsourcingmarkt.

Het onderzoek betrof meer dan 200 organisaties in Nederland met samen zo’n 550 uitbestedingscontracten met elk een waarde van meer dan een miljoen dollar. Opmerkelijk is dat 95% van deze organisaties inmiddels diensten uit de cloud betrekt. In het onderzoek van vorig jaar was dit nog 84 %. Deze aanhoudende groei in de afname van cloud services vindt over de hele breedte plaats. Software-as-a-Service (SaaS) wordt door 89 % van de organisaties gebruikt (was vorig jaar 74 %). Infrastructure-as-a-Service (IaaS) door 54 % (was 39 %) en Platform-as-a-Service (PaaS) door 41 % (was 28 %).

Organisaties zetten IT-outsourcing in om zich beter te kunnen richten op hun kernactiviteiten (60 %), om kosten te besparen (58 %) en om de kwaliteit van hun IT te verhogen (ook 58 %).

IBM perst 100Gbps in lichtpulsen

IBM heeft een nieuwe chip ontwikkeld waarmee data via lichtpulsen kan worden overgebracht van het ene apparaat naar het andere. Bij tests bleek dat de maximale afstand die met deze fotonische chip kan worden overbrugd twee kilometer bedraagt.

In de praktijk zal deze vorm van gegevensoverdracht vooralsnog met name interessant zijn voor datacenters, zo verwacht IBM. De nieuwe technologie is goedkoper dan verbindingen met koper of glasvezel en zeer snel met een transfer rate die oploopt tot 100Gb per seconde.

Bij nieuwe generaties supercomputers zou licht wel eens voor de high speed verbinding kunnen gaan zorgen tussen de opslag, het netwerk en de servers, aldus IBM. Deze componenten kunnen zich dan op een grotere afstand van elkaar bevinden dan nu het geval is en ruimten kunnen daardoor efficiënter worden ingericht.

Amazon beproeft Tesla’s Powerpack

Op 1 mei 2015 presenteerde Elon Musk het eerste product van Tesla Energy: de Powerwall, een grote batterij die zonnestroom opslaat voor momenten waarop deze onuitputtelijke krachtbron niet beschikbaar is (zie ook onze Kijktip).

Er zijn toepassingen voor huishoudens en geclusterde systemen voor bijvoorbeeld datacenters, die onder de merknaam Powerpack op de markt worden gebracht.
Amazon Web Services gaat nu een proef doen met deze Powerpacks. Daarvoor wordt een installatie ingericht met een capaciteit van 4.8 Megawatt per uur.

Tips

Agendatip: 3 en 4 juni, Datacloud Europa, congres en expo in Monaco.

Leestip: Handreiking cyber security voor de bestuurder. Beknopt document met tips hoe cyber security het best te beleggen in de organisatie en met een handige checklist om af te vinken.

Kijktip: Elon Musk (Tesla Energy) presenteert de Tesla Powerwall.

Twittertip: @digitalrealty
Businesses are taking advantage of #colocation as a key part of their #hybridcloud strategy

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl