News Roundup november: geothermie, Airbnb voor servers en Moore

Cloud&Heat_logoEen nieuwe maand is aangebroken. Hoog tijd dus voor de News Roundup met het meest bijzondere nieuws van november uit de datacenterbranche. Zo is het einde van de Wet van Moore nog niet in zicht, kunnen datacenters in de toekomst hun eigen energie opwekken met diepe geothermie en is er een soort Airbnb opgezet voor het afvoeren van warmte.

Moore’s Law is still going strong

Grofweg iedere twee jaar is er een verdubbeling van de processorcapaciteit. Daar moest een keer een eind aan komen, zei iedereen. Dat einde werd dan ook al vele malen aangekondigd. Maar de werkelijke ontwikkeling blijft zich nog steeds hardnekkig gedragen volgens de Wet van Moore. Nu al vijftig jaar op rij. 

Zo maakte Intel bekend dat zijn nieuwste dual core Broadwell-chip – de opvolger van de huidige Haswell-processoren – 1,3 miljard transistors telt en daarbij 37 procent kleiner is dan zijn voorganger. De transistor-dichtheid is daarmee met een factor 2.2 toegenomen.

Intel verwacht dat er ook met de opvolger van de Broadwell weer zo’n sprong gemaakt zal worden. Het einde van Moore’s Law is dus nog niet in zicht.

Wel of geen intern datacenter?

De komende vijf jaar stopt het merendeel van de bedrijven met het beheren van de eigen it-infrastructuur. Dat voorspelt Richard L. Villars, vice president Datacenter and Cloud Research bij IDC (International Data Corporation). “Voor hun bestaande it-assets maken zij steeds meer gebruik van on-premise en hosted managed services. En voor nieuwe diensten kiezen zij voor zowel dedicated als gedeelde cloudaanbiedingen in datacenters van services providers.” Dit leidt tot het uit gebruik nemen van bestaande interne datacenters, aldus Vilars.

Hetzelfde IDC deed ook onderzoek onder 500 managers en it-verantwoordelijken van mkb-bedrijven in Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Nederland en Italië. En komt daarin tot een geheel andere conclusie, namelijk dat een eigen datacenter de sleutel is voor commercieel succes. Van de onderzochte ondernemingen die vorig jaar een omzetgroei lieten zien, exploiteert 97% een eigen datacenter, zo stelt IDC. Ook bleek 93% van de ondervraagde it-managers een eigen datacenter belangrijk of zeer belangrijk te vinden.

We kunnen beide onderzoeken op één lijn brengen als we veronderstellen dat managers van interne datacenters mogelijk een iets te rooskleurige inschatting hebben van hun eigen toekomstperspectieven. Maar het is evengoed denkbaar dat IDC te zonnig denkt over de opmars van de cloud.

Geothermie: onuitputtelijke energiebron

Datacenters kunnen in de toekomst hun eigen energie opwekken met diepe geothermie. Dat kan door op vijf kilometer diepte naar warmte te boren en deze om te zetten in (CO2-arme) elektriciteit. Aldus Raymond van den Tempel van Strukton Worksphere tijdens het congres IT Room 2014 dat op 6 november in Den Bosch plaatsvond.
Hij wees op het feit dat 99 procent van de aarde warmer is dan 100 graden. Dit is een onuitputtelijke energiebron die heel goed benut kan worden.

Voordelen: de energiebron is constant aanwezig en precies op de plek waar zij nodig is. Dus minder horizonvervuiling (windmolens, zonnepanelen) en geen afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers (OPEC, Rusland en anderen) En wat mooi meegenomen is: een boorput gaat erg lang mee. Nadeel van deze technologie is dat een hoge aanvangsinvestering vereist is.

Geothermische energievoorziening van datacenters vindt in Nederland op dit moment nog niet plaats, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend, stelt Van den Tempel.
Klik hier voor een pdf van zijn presentatie.

Airbnb voor servers

Waarom moeilijk doen over het afvoeren van wamte, dachten een paar creatieve geesten in Duitsland. Laten we er eens woningen mee verwarmen! Hun initiatief doet sterk denken aan het disruptieve business model dat Uber op de taxiwereld loslaat en dat van Airbnb in de hotelbranche.

De startup Cloud & Heat doet aan gedistribueerde datacenters: de racks worden bij particulieren geplaatst. Als tegenprestatie krijgen zij de warmte die de servers produceren in de vorm van gratis verwarming en warm water.

Tips

Agendatip: Business Intelligence & Datawarehousing 2015
Conferentie, dinsdag 27 januari 2015, Den Bosch

Leestip: Blogtekst Dave Cappuccio (Gartner)
The Evolution of Fit For Purpose or Micro Data Centers

Twittertip: @TheCloudNetwork
Recente tweet van @TheCloudNetwork: 7 Cloud Must-Reads of the Week, Nov. 29 via @TheCloudNetwork #Cloud

 

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl