News Roundup oktober: Dropbox, datawetgeving en Amazon-planten

Het einde van de maand is in zicht en dat betekent dat we weer boeiend en bijzonder datacenternieuws op een rij hebben gezet. Zo is het oppassen met Dropbox, zijn de meeste bedrijven niet klaar voor nieuwe Europese datawetgeving en gaat Amazon planten kweken met de warmte van datacenters.

Meeste bedrijven niet klaar voor nieuwe Europese datawetgeving


Drie op de vijf bedrijven voldoet nog niet aan de eisen die de nieuwe General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU stelt. Dit blijkt uit een onderzoek van Kroll Ontrack en Blancco onder 660 it-managers in Europa.
De nieuwe regelgeving voor databescherming verplicht bedrijven onder meer om op verzoek van gebruikers persoonsgegevens te verwijderen. Ook data die niet langer gebruikt wordt, moet voortaan worden gewist. Bedrijven die de regels overtreden kunnen zeer forse boetes opgelegd krijgen, uiteenlopend van een half procent tot vijf procent van hun jaaromzet. Het is dus aan te raden de nodige voorbereidingen te treffen. Daar is overigens nog voldoende tijd voor, want de nieuwe regels worden naar verwachting in de loop van 2016 van kracht.
Opmerkelijkste uitkomst van het onderzoek: 80 procent van de it-managers is nog niet op de hoogte van de nieuwe eisen.

Gaan we grootschalig koelen met vloeistof?

De Britse start-up Iceotope produceert servers die in een vloeistof zijn verpakt. Er is veel vraag naar deze noviteit en de productie wordt opgevoerd. Een groot voordeel van deze koeltechniek is dat er minder geluidsbelasting optreedt. Ventilatoren zijn immers niet meer nodig. Iceotone stelt zelfs dat met deze servers luchtkoeling en luchtbehandeling voortaan geheel achterwege kunnen blijven in het datacenter, wat uiteraard een flinke kostenreductie inhoudt.
De warmte wordt bij de Iceotope-servers afgevoerd via een buizensysteem met water dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de verwarming van het pand. Deze ‘total liquid cooling’ wordt momenteel vooral toegepast bij high performance workloads, maar marktonderzoeksbureau The 451 Group voorspelt dat deze technologie een veel bredere vlucht zal nemen.

Het is oppassen met Dropbox


Niet alleen de security is een heikel punt bij Dropbox. Onlangs werd een groep Dropbox-gebruikers ernstig gedupeerd door permanent dataverlies. Oorzaak: een bug in de Selective Sync-feature van deze dienst. De data werd verwijderd zonder dat de gebruiker hier iets van de gaten had of hier toestemming voor had gegeven.
Het is dus oppassen met ‘consumenten-producten’ in zakelijke omgevingen. De Nederlandse overheid is inmiddels begonnen met het ontwikkelen van een veilige Dropbox look-a-like, genaamd LocalBox.

Amazon gaat planten kweken


Waarom ook niet, zullen ze bij Amazon gedacht hebben. Restwarmte kun je ook gebruiken om in een koel klimaat grote kassen te verwarmen en daar dan allerlei weelderig groen in te laten gedijen. Grote groene bollen staan er dus op de tekening van het ontwerp van een nieuwe campus van Amazon in Seattle. De warmte van de datacenters in de gebouwen op het terrein wordt hier via water in buizen afgevoerd naar de bollen, die biodomes worden genoemd. Sceptici spreken van een groenwas-operatie.

Slimme tips

Agendatip: Het Outsourcing Congres, 30 oktober in Ermelo

Leestip: Jaarboek Outsourcing Performance.
Lees dit jaarboek online of bekijk de performance van de onderzochte it-dienstverleners in de Performance Browser.

Twittertip: @SearchDataCenter.com

Recente tweet van @SearchDataCenter.com:
Top 10 IT trends that rattle data center I&O //bit.ly/1slqewc  @Stephen_Bigelow @Gartner_inc #GartnerITXpo


Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl