News Roundup september: klimaatafhankelijke norm, klachten over cloud en machine learning als webservice

Deze maand in de News Roundup: de norm voor energieverbruik in datacenters wordt voortaan afhankelijk van het klimaat, de cloud zorgt voor klachten en Amazon Web Services levert machine learning als webservice. Alticom houdt het datacenternieuws in de gaten en zet iedere maand nieuwswaardige rapporten, belangrijke noviteiten en opmerkelijke berichten uit de datacenterbranche voor u op een rijtje.

Norm voor energieverbruik datacenters voortaan klimaatafhankelijk

De American Society of Heating, Refrigeration and Airconditioning Engineers (ASHRAE), heeft een nieuwe concept-standaard gepubliceerd (versie 90.4P) waarin de norm voor de effectiviteit van het energieverbruik van datacenters afhankelijk wordt gemaakt van de klimaatzones waarin zij zich bevinden.

De minimale Power Usage Effectiveness (PUE) in warme en vochtige landen mag  in de nieuwe standaard hoger zijn dan die in koele en droge landen. De organisatie heeft zeventien van zulke klimaattypes gedefinieerd. In klimaatzone 1A (zeer heet en vochtig) is de hoogst toelaatbare PUE 1,61. Aan de andere kant van het klimaatspectrum, in klimaatzone 8, is het maximum 1,30.

De nieuwe standaard is van toepassing op nieuwe datacenters, op uitbreidingen van bestaande datacenters en op aanpassingen van de systemen en apparatuur in bestaande datacenters.

Het is niet alles cloud wat er blinkt

Nu steeds meer organisaties de weg naar de cloud weten te vinden, wordt ook duidelijk dat er op tamelijk grote schaal frustraties optreden over de performance van cloudapplicaties en -services. Zozeer zelfs dat een derde van de gebruikers overweegt om SaaS de rug toe te keren en weer terug te keren naar on premise. Dit blijkt uit een onderzoek van het bedrijf StratoGen – zelf een leverancier van cloud services – onder duizend senior business managers in Groot-Brittannië.

Bij 80 procent van hen was er sprake van zorgen over de support voor cloudclouddiensten die zij gebruiken. In de meeste gevallen ging het daarbij om gebrek aan interne kennis over het gebruik ervan. Maar er zijn ook veel klachten. Bij meer dan 20 procent van de respondenten over hoge kosten, bij 17 procent over beschikbaarheidsissues, bij 16 procent over gebrekkige support en bij 10 procent over ongeplande downtime.

StratoGen zal geschrokken zijn van de uitkomsten. Ze laten zien dat er nog een flink probleem is met cloud technology, erkent een woordvoerder van het bedrijf. Maar het ‘echte pijnpunt’ zou volgens hem zijn dat veel bedrijven niet voor de goede cloudoplossing hebben gekozen.

De uitkomsten van het onderzoek van Stratogen worden bevestigd door een vergelijkbaar onderzoek van hosting provider ElasticHosts onder 200 CIO’s in Groot-Brittannië. 

Machine learning als webservice

Vanaf 20 augustus 2015 levert Amazon Web Services (AWS) machine learning functionaliteit aan Europese afnemers vanuit het datacenter van de onderneming in Dublin. Deze dienst, waarmee toepassingen voor kunstmatige intelligentie kunnen worden ontwikkeld, is in april 2015 gelanceerd in de VS, maar Europese bedrijven konden daar nog geen gebruik van maken in verband met de regelgeving in het kader van persoonsgegevens.Amazon Web Services Machine Learning
Amazon Machine Learning werkt op basis van Application Programming Interfaces (API’s). Het voordeel daarvan is dat code niet in de applicatie hoeft te worden opgenomen, maar in de vorm van een service uit de cloud kan worden aangeroepen. IBM heeft een vergelijkbaar machine learning aanbod met
Watson Analytics en Microsoft met Azure Machine Learning.

Koelen met de zon

TNO heeft een systeem bedacht dat het mogelijk maakt om te koelen in omgevingen waar geen, te weinig of te onregelmatige elektriciteit voorhanden is.

Dit zogeheten Solar Cooling System gebruikt de warmte van de zon om water uit vochtige, warme lucht te halen. Dat water wordt in de vorm van waterdamp in contact gebracht met de inmiddels veel drogere warme lucht. Gevolg: de lucht koelt sterk af. Het verschil kan oplopen tot wel 15 graden Celcius, meldt TNO, dat het concept met een video verduidelijkt.

Tips om te zien, lezen en kijken:

Agendatip: Data Privacy congres, woensdag 14 oktober Stadion Feijenoord Rotterdam.

Leestip: ‘Eine kleine Evolutionsgeschichte der Malware’, mooi overzicht van de wedloop tussen virusmakers en informatiebeveiligers vanaf het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw tot nu.

Kijktip: Video met uitgebreide uitleg over de nieuwe ASHRAE 90.4P-standaard.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl