Slimme voorzieningen en de nieuwste techniek in mediatorens

“Onze 24 mediatorens leveren al een halve eeuw continuïteit, energie en koeling. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld datacenters. Met een concept van modulaire datacenters kunnen we in onze torens inspelen op de marktvraag. Omdat ze kleinschalig zijn, bouwen we onze datacenters altijd volgens de laatste stand van de techniek.” Dat zegt productmanager Ines Jentink van Alticom Datacenters in Meppel. Hij is een van de geestelijk vaders achter het inrichten van datacenters in de mediatorens. Eind juni heeft het bedrijf in de zendtoren van Roermond alweer het veertiende datacenter in gebruik genomen.

“Ik vind het mooi nieuwe functies te geven aan onze torens. Door technische ontwikkelingen is er immers ruimte. De vestiging van datacenters is de logische stap in de verbijzondering van onze 50 jaar oude torens”, aldus Jentink, een van de zes medewerkers die in 2007 meeging van KPN naar Alticom.

In 2009 was een accountsbureau de eerste opdrachtgever die in de mediatoren in Zwolle een datacenter inrichtte. Door mond-tot-mond-reclame is het aantal datacenters gestaag toegenomen. De ambities is er om in 2016 40 te hebben ingericht. Volgens Jentink gaat dat lukken. “Onze opdrachtgevers zijn zeer positief over ons concept.”

Lage energiekosten

In dat concept draait het hoofdzakelijk om continuïteit, lage energiekosten en schaalbaarheid, vat marketing & sales director Robin Verlangen samen. “Onze torens beschikken als onderdeel van de Nederlandse noodinfrastructuur sowieso over noodstroomgeneratoren. Daarnaast hebben we hebben slimme voorzieningen aangebracht die de kans op uitval tot een absoluut minimum beperken. Dankzij een dubbele glasvezelverbinding en straalverbindingen – de meest betrouwbare verbinding – kunnen we een uptime van 99,999 procent garanderen.”

Verder hebben alle locaties free air cooling, een natuurlijke en energiebesparende koeltechniek. “We besparen daarmee tot 98 procent op de kosten voor koeling en tot 50 procent op de energiekosten. Klanten kunnen duizenden euro’s besparen”, aldus Verlangen. “En met 24 mediatorens is er voor onze klanten altijd een datacenter in de buurt.”

Kleinschalig

De Alticom datacenters in de mediatorens zijn kleinschalig en modulair opgezet. Jentink: “Daardoor kunnen we ze slim inrichten volgens de laatste stand van de techniek en conform de specifieke wensen van de klant. Omdat elke verdieping qua techniek een autonome cel is, zou een eventuele storing in een datacenter nauwelijks tot geen impact hebben op de andere”, vertelt Jentink.

De realisatietijd is kort. Een datacenter met tien tot twaalf serverkasten is binnen twee maanden compleet ingericht. Daarvoor werkt Alticom samen met een aantal preferred suppliers, zoals Rovitech uit Houten en All IT Rooms uit Rijswijk. Directeur Ronald Kok van laatstgenoemde bedrijf heeft inmiddels de nodige expertise vergaard.

“We willen de ruimte zo efficiënt mogelijk met zoveel mogelijk racks inrichten, maar in een ronde mediatoren is dat lastig, zeker als je ook de nieuwste technieken wilt toepassen. Bovendien vraagt in zo’n grote toren de uitvoering om een slimme aanpak. Je wilt immers niet dat bouwers en leveranciers op elkaar moeten wachten, omdat de lift constant in gebruik is…”

100% groene stroom

Het nieuwe datacenter in de mediatoren in Roermond is de jongste telg van Alticom, wiens datacenters onlangs werden uitgeroepen tot één van de drie datacenters in Nederland die 100% op groene stroom draaien. De locatie speelt ook al in op de groter wordende energiedichtheid, zodat de servers ook in de toekomst zijn verzekerd van voldoende energie. “Maar ook met het toepassen van nieuwe vloeren en nieuwe, bredere serverkasten op deze locatie, laten we zien dat we vooroplopen”, aldus Jentink.

Hoge energiedichtheid

Alle 24 mediatorens van Alticom in Nederland draaien op groene stroom. Elke toren heeft zijn eigen 10-kV-aansluiting en is daardoor verzekerd van een hoge energiedichtheid. Alticom levert elke rack met een A/B-voeding op basis van een driefasen 32 Amperestekker, waardoor per rack 20 kW beschikbaar is.

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl