Thuiskomen bij de grootste en nu ook meest duurzame kerstboom

“Bij guur en winters weer is er geen mooiere aanblik dan de lampjes in de toren als je richting IJsselstein rijdt. Ha, ik ben weer thuis, denk ik dan.” Waarschijnlijk spreekt voorzitter Roel de Vries van de Stichting Grootste Kerstboom ter Wereld namens alle inwoners van IJsselstein en omstreken. Een vanzelfsprekendheid is het niet, deze kerstboom. Duurzame oplossingen moesten gezocht. En werden gevonden. Alticom Datacenters is trots een steentje te hebben mogen bijdragen.

10868209_828405013868430_7918752379851046976_n

De voorzitter durft de stelling wel aan dat de grootste kerstboom ter wereld ook de meest duurzame is. Hij neemt ons mee naar een paar maanden geleden. “We stonden dit jaar voor een aantal uitdagingen. De kabels en de lampen van de kerstboom waren aan het einde van hun levensduur. Dit was het moment om heel bewust een aantal keuzes te maken”, kijkt De Vries terug.

Daarvoor gaat de stichting om tafel met Alticom (eigenaar van de Gerbrandytoren), VolkerWessels Telecom (techniek en opbouw), Invent design/Ampco Flashlight (lampen) en Veolia, marktleider op het gebied van duurzame energie- en milieuoplossingen. “We wisten dat we met partners aan tafel moesten die onze ambitie waar konden maken. En dat is gelukt”, zegt De Vries trots.

Kosten 40 procent gedaald

Drie onderdelen van de toren zijn aangepast, waardoor de ‘kerstboom’ weer jaren mee kan. Als eerste zijn op vier plaatsen aan de toren ringen geplaatst. Op 125, 200, 265 en 325 meter hoogte. Aan elke ring zitten drie ogen voor de bevestiging van kabels. “Dit maakt de montage en demontage van de verlichtingskabels een stuk makkelijker”, wijst De Vries op het eerste voordeel. De tweede aanpassing is dat de 120 oude gaslampen zijn vervangen door ledlampen. “Dit zijn de meest energiezuinige lampen die er zijn en ze gaan jaren mee.”

Dan de derde aanpassing. De zendmast wordt in evenwicht gehouden door een aantal bestaande staalkabels. Deze kabels zijn aan de grond bevestigd aan zogeheten tuiblokken. Dit jaar zijn in die blokken ringen geslagen waaraan de belichtingskabels kunnen worden bevestigd. “Dus we hoeven geen eigen blokken meer neer te zetten. Dat scheelt in transport, opslag en montage. Die kosten zijn op deze manier met zeker veertig procent gedaald. Ook duurzaam dus.”

Bovengenoemde bedrijven dachten en betaalden mee, maar ook de gemeente IJsselstein en ondernemersvereniging De Baronie hebben de werkzaamheden ondersteund. “Ik ben enorm trots dat het is gelukt. Met dank aan onze partners, maar natuurlijk ook aan onze 3.000 donateurs. We kunnen weer jaren vooruit.”

Steentje bijdragen aan kerstgevoel

Robin Verlangen, Director Marketing & Sales van Alticom is trots op de verduurzaming van de kerstboom. En niet alleen omdat de verduurzaming perfect past bij de eigen doelstellingen. “We horen van heel veel mensen dat de ontbranding van de kerstboom de start is van hun kerstgevoel. Het samenzijn, de gezellige periode die je samen met vrienden en familie doorbrengt. Daar staan die lampen in de zendmast voor. Ik voel een stuk trots. Trots dat wij ons steentje mogen bijdragen aan het plezier van heel veel mensen.”

De lampen branden sinds 12 december. Bij Roel de Vries twinkelen de ogen om de ongekende mogelijkheden die ledverlichting biedt. “Elke afzonderlijke lamp kan nu harder of zachter. Met de computer kunnen we zo een echte symfonie van licht creëren. Het maakt de kerstboom extra spectaculair. Het is een plezier om naar IJsselstein te rijden als je al die lampen ziet twinkelen. Dat is thuiskomen.”

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl