Zet dataservers waar kritische bedrijfsapplicaties op draaien niet in eigen huis. Dat maakt je te kwetsbaar. Zet ze daar waar ze tegen een stootje kunnen.

Wat is de beste plek voor uw dataservers?

Floris de Kievit - Version 2Niet eventjes, maar zes uur aan een stuk. Klanten kunnen de servers en applicaties van het bedrijf niet meer bereiken, er komen geen orders meer binnen en er kunnen geen bestellingen meer bij leveranciers worden geplaatst. De bedrijfsprocessen liggen stil.

Het overkwam een bedrijf dat zich specialiseert in auto-onderdelen in IJsselstein in het jaar 2013. Toen na enkele uren de stroomtoevoer weer hersteld was kwam de grootste schrik, want een deel van de IT-apparatuur bleek de storing niet te hebben overleefd. Harddisks die jaren op een constante stroomtoevoer hadden staan zoemen hadden niet meer de kracht om op te starten en gaven de geest. Sommige back-up systemen werkten niet meer door kapotte voedingen en dat maakte de narigheid compleet.

Om een lang verhaal kort te maken: deze stroomonderbreking van zes uur had een nasleep van enkele honderden uren. Het duurde weken voordat de oude situatie weer volledig was hersteld. Schadepost: circa 150.000 euro.

 Dit incident illustreert de Wet van Murphy volgens welke alles wat fout kan gaan ook ooit een keer fout gaat en dan op het meest ongeschikte moment. Wie uit de klauwen van Murphy wil blijven moet daarom goed over zijn bedrijfscontinuïteit nadenken en tijdig voorzorgsmaatregelen treffen.

Om bij de stroom te blijven: de beste voorzorgsmaatregel is de IT onderbrengen in een professioneel datacenter. Zo’n datacenter heeft een betere toegang tot het net met enkele of dubbele 10KV-aansluitingen op separate ringen. Dat heb je als gewoon bedrijf niet. Bij een storing is de stroomtoevoer daardoor gegarandeerd binnen 2 uur hersteld. Onderwijl zorgen noodaggregaten en UPS systemen voor de overbrugging.

En er zijn meer voordelen: geen kopzorgen over het managen van het IT-beheer, want dat kun je nu geheel of gedeeltelijk uit handen geven en je hebt ook nog eens lagere kosten. Immers, grote aanbieders van datacenterdiensten kopen hun resources, waaronder elektriciteit, in het groot in en dat voordeel zie je terug in de prijs.

Conclusie: zet servers waar kritische bedrijfsapplicaties op draaien, zoals de kantoorautomatisering, ERP, CRM en e-commerce niet in eigen huis. Dat maakt je te kwetsbaar. Zet ze daar waar ze in betere handen zijn en tegen een stootje kunnen.

Floris de Kievit, salesmanager Alticom

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl