Wij brengen telecom en ICT samen

Ed Boerema, CEO van Alticom en Country Manager van Cellnex Nederland, vertelt in Channelconnect Magazine Networking hoe de mediatorens van Alticom telecom en ICT samenbrengen.

 

Sinds 2009 exploiteert Alticom datacenters in de voormalige telecomtorens van de PTT die de verbinding regelden voor grote media-organisaties. Het blijkt een goede match. Niet alleen wordt zo verder ongebruikte vloerruimte handig aangewend, ook kan Alticom een scharnierpunt bieden voor de voorheen gescheiden en toch onderling afhankelijke disciplines van informatievoorziening en communicatie.

De colocatie-diensten die Alticom biedt zijn van oudsher gericht op dezelfde organisaties die al van de torens gebruik maakten: de omroepen die van de masten gebruik maken voor het sturen van signalen. Daar zijn de locaties ook uitstekend voor geschikt, zo vertelt Ed Boerema, CEO van Alticom. “Omroepzenders worden al sinds jaar en dag gekoeld met buitenlucht”, begint hij. De eerste dergelijke faciliteit die Alticom opende in 2009 in Zwolle liep op dat punt dus al voor op andere datacenters. In de muur van die toren zaten al bepaalde filters geïnstalleerd. “Je kunt je ook voorstellen dat omroepen hoge elektrische vermogens , een hoge capaciteit en een robuuste aansluiting op het net nodig hebben. De torens zijn dus direct op het regionale 10 kilovolt net aangesloten. Ze beschikken ook direct over noodstroom en no-break.” Zo hebben de beheerders van Alticom ook veel ervaring opgebouwd met het omgaan van een hoge dichtheid van elektriciteit en warmte in een kleine ruimte. “Het aanbieden van de diensten was daarom een logische stap in de verzelfstandiging van het bedrijf van KPN.”

Tier III

Die verzelfstandiging is in 2007 ingezet om door te kunnen ontwikkelen op de commerciële markt. De torens maakten vroeger deel uit van PTT, later KPN. “Dat bedrijf had de opdracht niet om dat soort diensten in de torens te ontwikkelen. Wij hebben bij de oprichting wel meteen een commerciële positie gekozen”, zegt Boerema. “Ook in de positionering ten opzichte van de klanten hebben we veel geïnvesteerd, zoals het behalen van alle gewenste certificaten en kwaliteitseisen. We nemen op de eerste plaats een verantwoordelijkheid tegenover de klant, dus we laten ons leiden door hun wensen en noden.”

Dat alles wil niet zeggen dat de torens ook zomaar dienst konden doen om datacenters te huisvesten zonder aanpassingen, en vooral dat Alticom meteen de diensten goed kan leveren. Daarom ook de periode tussen jaar van verzelfstandiging (2007) en de opening van het eerste datacenter (2009). “We hebben een jaar de tijd genomen hoe we een modulair uiterst energiezuinig datacenter kunnen bouwen op een van de verdiepingen van de torens gebaseerd op koeling met buitenlucht”, zegt Boerema. “Dat wilden we zodanig inrichten dat we voldoen aan de eisen van Tier III. Alticom wilde ook de juiste certificaten bemachtigen, dus ISO 9001 en ISO 27001. De dienstverlening die we nu leveren is daardoor enorm snel verbeterd omdat we ons hebben laten leiden door de behoeften van datacenterklanten, meer nog dan de telecomklanten.” Als voorbeeld noemt Boerema de airco-units. Dat waren er vroeger twee per verdieping, waarbij alleen werd gekeken of één aan staat en de andere standby. “Nu meten we veel meer. We meten ook drukverschillen over filters en we kunnen de luchtvochtigheid beïnvloeden. Ik weet niet precies hoeveel sensoren we per verdieping hebben, maar ik schat tussen de vijftig en de honderd die allemaal meten of alle parameters goed zijn. Hierdoor zijn we in staat hoge service levels te halen tegen lage energiekosten”

Dat Alticom zowel telecomklanten als datacenterklanten bedient en dat het communicatietorens exploiteert, betekent dat het bedrijf een vrij unieke positie kan innemen. “Ons doel is om telecom en ICT samen te brengen. De torens zijn eigenlijk een soort overslag van bekabeld naar draadloos”, zegt Boerema. Het zijn twee werelden die op technisch gebied steeds dichter naar elkaar toe schuiven. “Ook telecom en omroepen verhuizen langzaam naar de standaard 19 inch rack, bijvoorbeeld. Voor onze telecomklanten hebben we daarom ook datacenter-achtige ruimtes. Maar onze echte datacenterklanten lopen technisch nog wel voor. Daar zie je bijvoorbeeld high-density floors, en je vindt er veel meer specialisaties. Telecom staan daarentegen wel weer aan de wieg van edge computing en dataverwerking in de regio.”

Dataexplosie

Dat is nodig ook, want zoals Boerema opmerkt zal de databehoefte enorm toenemen door de enorme stappen die worden gezet in draadloze netwerken en toepassingen als Internet of Things. “5G is de belofte van de toekomst. Je krijgt enorme datastromen, en de verwachting is dat er meer behoefte is bij operators om data op te slaan en te distribueren om te voorkomen dat de backbone dichtslibt.” De torens van Alticom zitten al een decennium op glasvezel en het bedrijf heeft dus de mogelijkheden om een koppelvlak te creëren. “We zijn druk bezig om deze koppelvlakken te verbreden naar respectievelijk 40Gb en 100Gb. Ook investeren we mee in een portal om breedband op een slimmere manier beschikbaar kan krijgen. Zo worden we aantrekkelijk als edge computing center.”

De meest recente toren waar Alticom een datacenter heeft neergezet is die van Lelystad, waarmee het 22e datacenter een feit is geworden. “Daar hebben we bijvoorbeeld ook een straalzenderpropositie om organisaties te voorzien van breedband. Dat zou zonder de combinatie datacenter en communicatietorens niet mogelijk zijn.” Hij wijst er ook op dat geen enkele gemeente erop zit te wachten dat verschillende operators, zonder overkoepelend plan, de straten openbreken om hun eigen kabels te installeren. Met draadloze verbindingen zou dat niet nodig zijn.

Toch ziet Boerema Alticom niet als een cutting-edge datacenterleverancier die daarmee ook veel risico’s neemt. “Onze DC-propositie maakt gebruik van technieken die elders al gebruikt worden”, zegt hij. “Zoiets als 5G komt in diverse steden in Amerika al dit jaar beschikbaar. Nederland is echter in Europa interessant omdat het een kleine markt is met heel veel klanten dicht bij elkaar, en we zijn een groot internetland.”

Ook kiest Alticom bewust voor een relatief kleine schaal. “Onze ruimtes zijn 75 tot 100 vierkante meter. Voor klanten die het op prijs stellen, richten we één vloer in voor hun eigen datacenter waar ze volledige zeggenschap over hebben.” Daarom ook dat de opbouw van een datacenter slechts 8-12 weken in beslag neemt, en Alticom het zich kan permitteren pas te beginnen als er daadwerkelijk een klant is. “Het gaat in Nederland economisch goed, we hebben nu ook nieuwe klanten voor een private floor in onze torens in Maastricht en Hoogersmilde. En we zijn druk doende om nóg twee datacenters op te leveren. We gaan ook een specifieke oplossing leveren voor partijen in de cryptomining. Die hebben toch andere eisen: het mag iets minder beschikbaar, maar een lage energieprijs en een hoge efficiëntie zijn wel heel belangrijk. De focus voor de komende jaren ligt zowel op de private floors als op een samenwerking met dealers en partners; partijen die diensten leveren die toegevoegde waarde bieden aan de mooie ruimtes die wij hebben.”

Zie het artikel ook in Channelconnect Magazine op pagina 78-79.

 

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl