Ze zijn er weer: de slechtvalken in mediatoren De Mortel

Net als voorgaande jaren is de mediatoren in De Mortel weer een succesvolle broedlocatie voor het slechtvalkenpaar. Alticom vindt het belangrijk om haar verantwoording op het gebied van milieu te nemen en werkt daarom mee aan het plaatsen van nestkasten voor de slechtvalken. U kunt vanaf nu tot en met 1 juli 24 uur per dag live meekijken op Beleefdelente.nl dankzij Vogelbescherming Nederland, die de webcams heeft geplaatst in de nesten.

Slechtvalken_Beleef de lente_Alticom Datacenters_Vogelbescherming NederlandHet lijkt allemaal nog erg rustig op en rond de datatoren maar de slechtvalken (genaamd PA, het mannetje, en VV, het vrouwtje) zijn sinds half februari aan het paren. Een leuk feitje is dat het mannetje PA al sinds 2005 op deze nestlocatie verblijft. Het vrouwtje VV maakt sinds 2012 deel uit van het slechtvalkenpaar. Het mannetje wint het vrouwtje voor zich door haar prooien in de lucht of op de toren te brengen. Daardoor wordt het vrouwtje minder agressief, en wordt de paarband verstevigd. Nadat de paarband is verstevigd, kunnen de eerst paringen beginnen. Deze paringen duren maar enkele seconden en vinden meerdere keren per dag plaats tot het laatste ei is gelegd.

Vanaf 2005 zijn er al 31 eieren gelegd waarvan er 27 zijn uitgekomen en waarvan 24 jongen succesvol zijn uitgevlogen.

Bijna uitgeroeid

Vogelbescherming Nederland plaatst sinds 2007 webcams in vogelnesten van verschillende vogels, zodat u 24 uur per dag live mee kunt kijken tijdens de broedperiode in de lente. Zo is er ook in de nestkast van de slechtvalken in de mediatoren in De Mortel een webcam geplaatst. Het had niet veel gescheeld of de slechtvalk was volledig uitgeroeid door het massale gebruik van nieuwe pesticiden. Maar 2014 was een zeer geslaagd en succesvol seizoen voor de slechtvalken in De Mortel. PA en VV hebben 4 prachtige jongen grootgebracht, twee vrouwtjes en twee mannetjes.

Alticom vindt het belangrijk om haar verantwoordelijkheid op het vlak van milieu te nemen. Daarom werken wij mee aan het plaatsen van nestkasten voor de slechtvalken op verschillende locaties in Nederland, zodat de zeldzame slechtvalk ongestoord kan broeden.

U kunt het wel en wee van de slechtvalken vanuit 2 camerastandpunten van de toren in De Mortel live volgen via Beleefdelente.nl. Ook de slechtvalken in de Alticom toren in Alphen aan den Rijn zijn live te aanschouwen. Dit wordt verzorgd door Stichting NestkastLIVE. Kijk op: nestkastlive.nl.

Reacties

 1. http://Liesbeth%20Sanderse zegt

  Dank je wel Alticom!
  Ik volg de slechtvalken sinds 2006 (Pa en Ma), de Planet-tijd.
  Ik vind het echt geweldig dat jullie voortdurend in overleg blijven met de VWGGemert.
  Er wordt soms gemopperd op sites op de verstoringen door werkzaamheden, maar dat is uit liefde voor de slechtvalk;-) Er is uiteraard alle begrip. Het is tenslotte jullie eigendom en de slechtvalken zijn zeer geliefde gast geworden.
  Nogmaals: dank je wel.
  Liessander

 2. http://a%20href='//BDLenVWG'%20rel='external%20nofollow'%20class='url'Maaike%20Beijerling/a zegt

  Alticom! Super bedankt dat jullie je medewerking verlenen en zo meeleven met het wel en wee van de natuur en de slechtvalken in het bijzonder. Het zal niet altijd een gemakkelijke keuze zijn om zakelijke prioriteiten te combineren met de natuur die er ook door jullie inspanningen mogen zijn. Maar het lukt jullie uitermate goed om die 2 dingen samen te voegen en zo in samenwerking met vele voor ons als toeschouwers iedere keer weer een prachtig seizoen te mogen meemaken. Daarvoor mijn oprechte dank.

 3. http://Yves%20Kropman zegt

  Bravo Alticom!
  Maatschappelijk verantwoord ondernemen op deze manier invullen: een stralend voorbeeld voor anderen. Bovendien doen jullie er velen een groot plezier mee; ik kijk iedere dag even.
  Bedankt!

Reageren?

*

Wilt u de allerlaatste Alticom-updates ontvangen?

Over Alticom

Zoekt u een datacenter in de buurt? Alticom biedt u een betrouwbare, flexibele en groene oplossing. En dat op een unieke locatie. Wij bieden datacenter diensten aan in 24 hoge mediatorens die verspreid zijn over Nederland. Daarom: Smartsave uw data met de datacenters van Alticom.

Alticom B.V.

Branderweg 7 8042 PD Zwolle
T: 088 205 4400 info@alticom.nl